Yeni doğmuş bir bebeği kucağınızda aldığınız anda derin bir nefes alma ihtiyacı duyarsınız. Bu içgüdüsel tepki, bilimsel bir temele dayanıyor ve bebeğin kokusunun bu kadar etkileyici olmasının bazı ilginç sebepleri vardır. Peki, bebekler neden bu kadar güzel kokuyor? 

Yeni doğan bebeklerin kokusu, aslında tamamen onların dünyaya ilk adımlarını attığı anlarda oluşan doğal kimyasal bir bileşimdir. Bilim insanları, bebeklerin doğumdan önce, amniyotik sıvıda uzun süre yüzdüklerini ve bu sıvıların bir kısmının doğduktan sonra bebeklerin kokusuna yansıdığını ortaya koymuşlardır.

Bebeklerin derisinde yer alan verniks kazeoza adı verilen beyaz, mumsu madde, doğumdan önceki koruyucu işleviyle de tanınırken, bu madde aynı zamanda bebeklerin kokusunun oluşmasında önemli bir rol oynar. 2019’da yapılan bir araştırma kapsamında, amniyotik sıvının kokusu ile bebeğin doğduğu andaki kokusu arasında benzer kimyasal bileşenler bulunsa da bebek kokusunun farklı ve benzersiz olduğu kanıtlandı. 

BEBEK KOKUSU: BİR BAĞ KURMA ARACI 

Yeni doğan bebek kokusunun arkasındaki neden sadece kimyasal bir bileşimle sınırlı değil hatta yapılan bir araştırma, bu kokunun aynı zamanda bağ kurma açısından önemli bir rol oynadığını gösterdi. 1987’deki bir çalışmada, annelerin sadece 10 dakika ile bir saat arasında bir süre geçirdikten sonra, bebeklerini yalnızca kokudan tanıyabildikleri ortaya konmuştur. Aslında bu özel koku, bebekle anne arasındaki bağın oluşmasında da etkili bir işlev üstleniyor.

BEBEK KOKUSU BEYNİMİZİ NASIL ETKİLİYOR? 

Yeni doğan bebeklerin kokusu sadece bebeğin kimyasal bileşenlerinden ibaret değildir. 2013 yılında yapılan bir çalışma, bu kokunun annelerin beyninde dopamin adı verilen ödül merkezini tetiklediğini ve tıpkı bir lezzetli yemeğin kokusu gibi beynimizin ödül mekanizmalarını harekete geçirdiğini ortaya koyuyor. Bu da bebek kokusunun, kadınların beyinde olumlu duygular uyandıran ve bağlanma sürecini güçlendiren bir etkisi olduğunu ortaya koyuyor.