ABD’li bilim insanları, yapay tatlandırıcılar ve koruyucu maddelerle dolu bu besinleri çok tüketenlerin, eklem ağrısı, cilt döküntüleri ve yorgunluğa yol açan lupus hastalığına yakalanma olasılığının yüzde 56 daha fazla olduğu görüldü.

Ayrıca, düzenli olarak yapay tatlandırıcılı içecekler ve şekerli yiyecekler tüketenlerin de bu rahatsızlığa yakalanma riskinin yüzde 45 daha fazla olduğu tespit edildi.

Daily Mail'in haberine göre, ABD'deki Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, obezite ile lupus arasında bir bağlantı olmadığı, bunun da UPF'lerdeki yapay içeriklerden kaynaklandığı ortaya çıktı.

Hazır yemekler, dondurma ve bazı dondurulmuş gıdalar gibi UPF'lerin daha önce kanser, Alzheimer ve kalp hastalıkları da dahil olmak üzere bir dizi yaşamı tehdit eden hastalıkla bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı.

Sistematik lupus eritematozus, bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı dokulara yanlışlıkla saldırması sonucu oluşan uzun süreli bir rahatsızlık olarak biliniyor. 

SEBEBİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Yapılan araştırmalar, İngiltere'de her 1.000 kişiden yaklaşık birinin lupus hastası olduğunu ve hastaların yüzde 90'ının kadın olduğunu gösteriyor. 

Nedeni tam olarak anlaşılamamış olsa da daha önce viral enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, güneş ışığı ve menopozla ilişkilendirilmişti.

Ancak Harvard Üniversitesi'nin Arthritis Care And Research adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırması, hastalıkla yapay renklendiriciler, tatlandırıcılar ve koruyucu maddeler içeren gıdaların tüketilmesi arasında bir ilişki olabileceğini öne sürüyor.

Ancak Reading Üniversitesi'nden Profesör Gunter Kuhnle, araştırmanın kesin sonuç vermeyebileceği konusunda uyardı.

Kuhnle, "Aşırı işlenmiş gıdalar, lupus için risk faktörlerinden biri olabilir ancak daha önemli olabilecek başka faktörler de göz önünde bulundurulmalı."

"Yüksek yağ ve şeker tüketimi olan kişilerde başka rahatsızlıkların görülme olasılığı daha yüksektir. Zaten daha az sağlıklılar ve bu, bu kadınlarda lupus hastalığının gelişmesinin nedenlerinden biri olabilir." dedi.