Yapılan yeni bir araştırmaya göre, 6 balık türünde DNA hasarına neden olan ve kanser yapıcı plastikler olduğu ortaya çıktı. Yaygın olarak tüketilen bu balıklar, çıplak gözle görülmeyen ve çapı 5mm'den küçük olan mikroplastikler barındırıyor. Araştırmacılar, bu plastiklerin kansere yol açabileceği belirtildi.

Oregon Eyalet Üniversitesi yaptığı araştırmada, Pasifik ringa balığı, Chinook somonu, lingcod, siyah kaya balığı, pembe karides ve Pasifik lampreyi gibi türler incelendi. Araştırmada, bu balık türlerinin dokularında mikroplastiklere rastlandı.

MİKROPLASTİKLERE RASTLANDI

Balık türleri arasında özellikle pembe karidesin en yüksek mikroplastik oranına sahip olduğu belirtildi. Çalışmada, 182 deniz canlısı inceledi. Örnekler arasında yüzde 98,9'unda mikroplastikler ve diğer insan yapımı parçacıklar tespit edildi. Parçacıkların büyük bir kısmı lifler ve filmlerden oluşuyor.

DNA HASARINA VE KANSERE NEDEN OLUYOR

Yapılan araştırmalar, balıklarda bulunan bu plastik parçacıklar kansere ve DNA hasarına ve hücre hasarına neden oluyor. Araştırmacılar ise mikroplastiklerin yalnızca deniz ürünlerinde değil aynı zamanda şişelenmiş su, bira, sığır eti, tavuk, vejetaryen burgerler ve tofu gibi birçok gıdada bulunduğunu belirtti.

Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Ekotoksikolog Profesör Susanne Brander ise bu mikroplastiklerin dokulara geçmesini endişe verici olarak değerlendirdi.

Karidesler ve küçük balıklar, deniz zincirinin en alt basamağında bulunan zooplanktonlarla beslenirler. Portland Eyalet Üniversitesi’nden Profesör Elise Granek de mikroplastiklerin zooplanktonlara benzediğini belirtti. Bu balıklar tüketildiğinde insan vücuduna karışıyor.