Güney Kore'de Chung-Ang ve Yonsei üniversitelerindeki bilim insanları tarafından yapılan ve BMJ Occupational & Environmental Medicine dergisinde yayımlanan araştırma, mesai saatleriyle ilgili çarpıcı bulgular ortaya koydu. Çalışmada, Güney Kore'de görev yapan toplam 110 sağlık çalışanı incelendi. Bu grubun 32 kişisi haftada 52 saatten fazla çalışan 'aşırı mesaili' bireylerdi.
Beyin MR taramaları kullanılarak yapılan incelemelerde bu kişilerin beyninde 'gri madde hacminde artış' tespit edildi. Söz konusu değişiklikler özellikle yürütücü işlevler; duygusal kontrol, dikkat ve hafıza gibi hayati zihinsel becerilerle ilgili bölgelerde gözlemlendi.
DEĞİŞİKLİKLER GERİ DÖNDÜRÜLEBİLİR AMA ZAMAN ALIYOR
Araştırmacılardan Biyomedikal Mühendisi Dr. Joon Yul Choi, söz konusu beyin değişimlerinin bazı durumlarda tersine çevrilebileceğini ancak bunun zaman alabileceğini vurguladı. Choi'ye göre bu bulgular, fazla çalışmanın etkilerinin sadece psikolojik değil; aynı zamanda biyolojik bir temele de sahip olduğunu kanıtlıyor.
Beyin yapısında gözlemlenen değişiklikler arasında özellikle orta frontal girus ve insula bölgelerinde hacim artışı tespit edildi. Bu bölgeler; dil işleme, öz farkındalık, sosyal algı ve duygusal değerlendirme gibi işlevlerde rol oynuyor.
DSÖ DE UYARIYOR: UZUN MESAİ SAĞLIKSIZ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 2021 yılında yayımladığı ortak rapora göre de uzun çalışma saatleri yılda 745 binden fazla ölüme neden oluyor. Ayrıca kadınlarda diyabet riskini de artırıyor. DSÖ temsilcisi Frank Pega, yeni yayımlanan bu çalışmayı "önemli bir biyolojik kanıt" olarak değerlendirerek, aşırı çalışmanın uzun vadeli sağlık etkilerinin daha çok ciddiye alınması gerektiğinin altını çizdi.