Türkiye'de en fazla kullanılan bitkisel yağların başında gelen ayçiçek yağı, kolay erişilebilir ve birçok yiyecekle uyumlu olması nedeniyle sofraların vazgeçilmezi arasında yer alıyor.
Buna karşın doktorlar, bazı yiyeceklerin yapısı nedeniyle ayçiçek yağına uygun olmadığını belirterek, bu tür durumlarda mutlaka alternatif ürünlere yönelme tavsiyesinde bulundu. İşte ayçiçek yağı ile kızartmamanız gereken yiyecekler...
ZEYTİN
Zeytin, çoğu zaman mezelerde ve salatalarda kullanılır. Çok sevilen zeytinlerin ayçiçek yağında kızartılması, ürünün lezzetinde ve dokusunda istenmeyen değişiklikler görülmesine neden olur. Ayçiçek yağının oksidasyon sıcaklığı daha yüksektir ve bu da zeytinlerin bazı özelliklerini kaybetmesine neden olarak onları daha az iştah açıcı hale getirebilir.
BALIK
Balık, Omega-3 yağ asitleri gibi değerli bileşenler açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ancak ayçiçek yağının yüksek sıcaklığı, kızartma işlemi sırasında zararlı bileşenlerin oluşmasına ve sağlığa en faydalı besinler arasında gelen balığın değerlerini kaybetmesine yol açabilir.
Balıktaki besin maddelerini korumak ve faydalı özelliklerinden tam olarak yararlanabilmek için zeytinyağı gibi oksidasyon sıcaklığı daha düşük olan bir yağı seçmek en iyisidir.
DENİZ ÜRÜNLERİ
Balık dışında kalan deniz ürünleri de ayçiçek yağı ile kullanılmak için uygun değildir. Karides, ahtapot veya kalamar gibi deniz ürünlerinin etleri oldukça hassas bir yapıya sahiptir ve pişirilirken dikkatli bir şekilde işlenmesi gerekir. Ayçiçek yağı yüksek sıcaklıklara ulaştığında hardal aldehitleri oluşturabilir ve bu da deniz ürünlerinin tadını ve aromasını olumsuz yönde etkileyebilir.
Hassasiyetlerini ve tazeliklerini korumak için kaynama noktası daha düşük olan yağların kullanılması tavsiye edilir.