CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği ve stratejik konumu nedeniyle yasa dışı hayvan ticaretine karşı daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguladı. Gürer, son yıllarda artan kaçakçılık vakalarına ve av turizminin yarattığı sorunlara dikkat çekerek Bakan İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:
- Son beş yıl içinde Türkiye’de tespit edilen yasa dışı hayvan kaçakçılığı vakalarının sayısı nedir?
- Yasa dışı hayvan ticareti suçlamasıyla yakalanan kişilerin yıllara göre dağılımı nasıldır? Yabancı uyruklu kişi sayısı kaçtır?
- Bu kişilere uygulanan cezai işlemler nelerdir?
- 2023 ve 2024 yıllarında kaçırılmak istenen yaban hayvanların türlerine göre dağılımı nasıldır?
- Hayvan kaçakçılığında en sık kullanılan ulaşım yolları nelerdir?
- Hayvan kaçakçılığı vakalarının en yoğun yaşandığı iller hangileridir?
- Av turizmi uygulaması devam etmekte midir?
- Yılda kaç yaban hayvanı av turizmi kapsamında vurulmaktadır?
- Niğde Aladağlar'da son beş yılda kaç yaban keçisi av turizmi kapsamında vurulmuştur?
- Av turizmi kapsamında Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin ülkelere göre sayısal dağılımı nasıldır?
- Avlanmadan elde edilen toplam gelir ne kadardır ve bu gelirler nerelerde kullanılmaktadır?
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, son beş yılda Türkiye’de tespit edilen biyokaçakçılık vakalarında 10 yabancı uyruklu kişinin yakalandığını belirtti. Yumaklı, bu kişilere Çevre Kanunu gereğince idari para cezası uygulandığını ifade etti. Ayrıca, biyokaçakçılığın en yoğun yaşandığı iller arasında İstanbul, Antalya, İzmir, Edirne, Hatay, Mersin, Adana, Artvin, Gümüşhane ve Kars’ın öne çıktığını belirtti.
Bakan Yumaklı, 2023 yılında yaban hayvan kaçakçılığına dair herhangi bir vakaya rastlanmadığını, ancak 2024 yılında akrep, tarantula, sincap ve kelebek gibi canlıların yasa dışı yollardan yurt dışına çıkarılmaya çalışıldığını söyledi.
AV TURİZMİ DEVAM EDİYOR
Av turizmine yönelik soruları da yanıtlayan Bakan Yumaklı, bu uygulamaların Kara Avcılığı Kanunu ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde sürdürüldüğünü belirtti. Yumaklı, av turizminden elde edilen gelirlerin koruma, kontrol ve yaban hayatını destekleme faaliyetlerinde kullanıldığını ifade etti.
“BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KORUMAK İÇİN DAHA FAZLA ÖNLEM ALINMALI”
Ömer Fethi Gürer, Bakan Yumaklı'nın bazı soruları yanıtsız bıraktığını belirterek, “Biyolojik çeşitliliğimizi korumak için daha fazla önlem alınması gerekiyor. Av turizmi kapsamında vurulan yaban keçisi sayısı gibi halkın tepkisini çekecek soruların cevapsız bırakılması şeffaflıktan uzak bir yaklaşımdır” dedi. Gürer, özellikle dağ keçileri gibi türlerin avlanmasına karşı daha ciddi adımlar atılması gerektiğini vurguladı.