Bir nörolog, demans gibi zihni etkileyen hastalıkların önden teşhisinin yapılabilmesi için özel bir test kullanıyor Basit olduğu kadar hızlı olan bu test, sonuçları görenlerin yüreklerini burktu.

Doktor Jesus Ramirez-Bermudez'in 5 dakikalık 'saat testi', hızlı ve etkili sonuçlar veriyor. Ramirez-Bermudez, testin son derece etkili bir erken teşhis metodu olduğunu söylüyor.

Ramirez-Bermudez, zihni etkileyen ölümcül bir hastalığa sahip olduğu tahmin edilen kişilerden, boş kağıda bir analog saat çizmelerini rica ediyor. Saatin 12'den 1'e kadar tüm rakamlarını girmeleri gerektiğini belirtiyor ve son olarak, saatin kollarının 11:10 göstermesi gerektiğini belirtiyor.

Testin katılımcılarına saati çizmeleri için kısa bir süre veriyor. Ondan sonra da katılımcıların çizdikleri saatleri inceliyor. Birçok kişinin son derece basit bulduğu bu test, demans hastaları için farklı sonuçlar doğurabiliyor.

Testi yapan bazı kişilerin çizdikleri saatleri X hesabı üzerinden paylaşan nörolog, ölümcül zihinsel hastalıklara yakalanan bu kişilerin hafızasıyla ilgili olarak çarpıcı bulgularını gözler önüne serdi.

Saat testinin sonuçları

EVDE DE UYGULANABİLİR

Farklı saat çizimlerinin hiçbirinin normal bir saate benzememesi, erken dönem demansın bir göstergesi. Ramirez-Bermudez'in kullandığı test, katılımcıların karar verme yeteneklerini ölçüyor.

Dikkatlerini kaybeden hastalar, akıllarında farklı saatler canlandırdıkları için normal bir saat çizmekte zorlanıyorlar. Farklı saatler, görenlere anıların nasıl da eriyip gittiğini gösteriyor, doktorlar ise hastalığın ilk semptomlarını yıllardan beri kullanılan test sayesinde keşfediyor. 

Uzmanlar, demans başlangıcı olduğunu tahmin ettiğiniz kişilere bir saat çizdirmeyi öneriyor. Eğer saatteki sayılar ve saatin kollarında olağanüstü bir hata görülüyorsa, bir an önce bir doktora başvurmanız gerektiğini belirtiyorlar.

Uzmanlar, demansın erken belirtilerini tespit etmek için kullanılabilecek birkaç farklı testin olduğunu da belirtiyor.

Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Cognetivity Neurosciences adlı bir şirket tarafından geliştirilen bir testte hastalara bir hayvanın yer aldığı ya da almadığı bir dizi resim gösteriliyor ve katılımcılardan 'evet' ya da 'hayır' tuşlarına basarak hızlı bir şekilde yanıt vermeleri isteniyor.

Montreal Bilişsel Değerlendirme (MoCA) adı verilen ve 1996 yılında oluşturulan 10 dakikalık bir başka testte ise hastalardan şekiller çizmeleri, hayvanları isimlendirmeleri ve bir listeyi hatırlamaları isteniyor.