‘Adalet’ diye yola çıkan AKP, 23 yılda 65 hukuk fakültesi açtı. Çankırı, Yozgat, Tokat, RTE Üniversitesi derken, hukuk fakültesi sayısı 23’ten 88’e çıktı. Hukuk okuyan öğrenci sayısı 80 binlere dayandı. 2024 YKS’de hukuk fakültelerine 13 bin 42 öğrenci alındı. Üniversite sınavı 2 ay sonra ve hukuk fakültelerine 15 bin kişi daha eklenerek, hukuk okuyan öğrenci sayısı 100 binlere çıkacak. 88 hukuk fakültesinde, 3 bin 728 akademisyen var. Hukukçuların 557’si profesör! Türkiye’de hukuk fakültesi başına 6 profesör düşüyor. Caddelere, “Dikkat! Hukuk fakültesi çıkabilir” diye tabela asılacak kadar hukuk fakültesi sayısı artsa da adalet mumla aranıyor.
PROFESÖRLER SUSKUN
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi; akademisyen sayısı, öğrenci sayısı ve 1.5 asırlık tarihiyle ‘hukuk eğitimi’ denildiğinde akla ilk gelen fakülte. İÜ Hukuk’un 7 bin 110 öğrencisi var. Türkiye’deki en iyi ilk 5 hukuk fakültesinden biri olan bu fakülteyi kazanmak için 3 milyon adayın yarıştığı YKS’de ilk 5 bine girmek şart. 2024’te kazanan 500 öğrencinin tamamı 445-500 puan aralığında girdi. En düşük puanla giren son öğrenci 445 puan aldı. İktidarın dağa taşa açtığı hukuk fakültelerine son giren öğrencilere, İÜ Hukuk öğrencileri 120 puan fark attı. İÜ Hukuk’ta 46’sı profesör, 35’i doçent, 22’si doktor, 102’si araştırma görevlisi 207 hukukçu akademisyen var.
RAPORLAMA GÖREVİ
İÜ Hukuk’ta bu kadar hukukçu varken Ekrem İmamoğlu’nun “Diplomasını” inceleyip raporlama görevi, ‘İktisatçı, genetikçi, tiyatrocu’ üç kişiye verildi. Anayasa Hukuku, Ceza ve Ceza Muhakemesi, Kamu Hukuku, Hukuk Felsefesi ve Sosyoloji, Hukuk Tarihi, İnsan Hakları Hukuku, Mali Hukuk, Milletlerarası Hukuk ve İdari Hukuk gibi 9 Anabilim Dalı Başkanlığı var. İdari Hukuk’ta 4 profesör, 2 doçent, 14 araştırma görevlisi varken, Anayasa Hukuku’nda 2 profesör, 6 doçent tam 21 akademisyen var. Gel gör ki, İmamoğlu’nun diplomasını inceleme heyetine; İÜ Hukuk Fakültesi’ndeki 9 ana bilim dalında ders veren 46’sı profesör 207 hukukçudan bir kişi bile alınmadı. Adalet, adına düşündürücü!
DEKAN, İSLAM HUKUKÇUSU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İBB Başkanlığı döneminde İBB Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı’nı yapan Onkoloji Profesörü Bülent Zülfikar’ı, 20 ay önce İÜ’ye rektör atandı. Prof. Dr. Fethi Gedikli de ondan 7 ay sonra İÜ Hukuk’a dekan yapıldı. Yüksek lisans tezi Nizamiye Mahkemeleri, doktora tezi Osmanlı Şer’iyye Sicilleri. Yahudi Mecid Hadduri’nin, “İslam Hukukunda Savaş ve Barış” kitabı ile Aziz El Azme’nin, İslam Hukuku gibi kitapları Türkçe’ye çevirdi. Osmanlı Hukuku, Şurayı Devlet, Süleymaniye Medresesi, İstanbul Kadı Sicilleri gibi kitapları var. Bir kitabı daha var ki; Yasin, Tebareke, Felak, Nas okunarak yapılan Gelin Mevlidi güzellemesi yapılıyor. AKP’nin, TBB karşısında kurduğu İstanbul 2 No’lu Baroda, Osmanlı Hukuku dersi verip, şeri katliamları ballandırarak anlatmıştı.
İTİBARINIZ İNCİNDİ Mİ?
“İslam hukukçusu” kimliği bas bas bağıran Gedikli öğrencilerine, “Koca bir hukuk fakültesi olarak hizmetinizdeyiz. Siz dünyanın en şerefli mesleğini icra etmek için bu fakülteye geldiniz. İletişim kanalları 7-24 size açık. Sesinizi duyuramazsanız, şikayet edin. Üniversite ve fakültemizin 1.5 asırlık itibarı aynı zamanda sizin ve bizim itibarımız. Öğrenmenin anahtarı merak ve merakınızın körelmesine izin vermeyin. Öğrenme arzusu insanı, toplumu ve Türkiye’yi ileriye taşır” diyeli 6 ay oldu. Toplumun merakı körelmesin! “İÜ Hukuk’ta 207 akademisyen varken, Ekrem İmamoğlu’nun diploma incelemesi için iktisatçı Prof. Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu, Onkolog Doç. Dr. Şeref Buğra Tunçer ve konservatuardan Doç. Dr. Yasin Çetin’i kim görevlendirdi?
ANKARA’NIN BAĞLARI
İmamoğlu’nun diplomasının iptalini öneren komisyonda Sarıoğlu, Tunçer ve Çetin var. Doç. Çetin, role hazırlık, oyunculuk, dram, mimik, sahne, performans dersleri verip Toplu Oyunlar, Ben Vecihi Hürkuş, Temsili Şahane, Ankara’nın Bağları’nın yazarı. Prof. Sarıoğlu, İÜ Hukuk’u 40 yıl önce bitirmiş. İktisat fakültesine geçip, iş ve sosyal güvenlikte uzmanlaşmış. Diplomayı inceleyen son isim Doç. Tunçer, ne hikmetse lisans eğitimini İÜ ve YÖK’ün resmi sisteminde gizlemiş. Kimyacı veya biyolog olmalı. 2021’den bu yana Onkoloji Enstitüsü’nde, moleküler biyoloji, genetik ve kanser araştırmacısı. Rektör Zülfikar, 2 yıl önce rektör atanmadan önce İÜ Onkoloji Enstitüsü başkanıydı. Sakın ola ki; İmamoğlu’nun diplomasını inceleyen heyet, “AKP’lilerden seçildi” gibi bir fitne çıkarmayın. Tesadüftür, tesadüf (!)