Dünyanın en zenginleri arasında gösterilen IKEA'nın kurucusu Ingvar Kamprad’ın hayatı herkesi şaşıracak cinsten. Kalem, kibrit, kolye, çorap ve boncuk satarken kısa bir sürede girişimcilik zekasıyla zengin olan Kamprad aslında dünyanın en fakir patronlarından biriydi.

1926 yılında İsveç’in küçük bir kasabasında dünyaya gelen Ingvar Kamprad, genç yaşlarına geldiğinde ticaretle uğraşmaya başladı. Küçük yaşlarda gölden tuttuğu balıkları satan Kamprad, kalem, kolye gibi ürünler de sattı.

Disleksi hastası olan Kamprad, bu rahatsızlığına rağmen işletme lisesini başarıyla bitirdi. Babasının desteğiyle 1943 yılında amcasıyla beraber posta sipariş şirketini kurdu. Bu şirketin adını IKEA koydu. İlk zamanlar kalem, saat, cüzdan gibi ürünleri uygun fiyata satan IKEA, kısa sürede bölgede ilgi görmeye başladı.

UCUZ RESTORANLARDA YEMEK YİYORDU

Kamprad, daha sonra İsveç'te bir mobilya üreticisiyle anlaştı. Ve bu mobilyaların düz paketler halinde satılması fikrini geliştirdi ve böylelikle maliyetleri düşürdü. Bu fikir ürünlerin kolaylıkla taşınabilmesine olanak sağladı. Kamprad'ın bu fikri şirketinin uluslararası alanda hızla büyümesine yol açtı.

İş hayatıyla hızla yükselen ve başarılarıyla dikkat çeken Kamprad, özel hayatında ise tam tersi sade bir hayat yaşıyordu. Dünyanın en zengin insanları arasında olan Kamprad, uçak yolculuğunda ekonomi sınıfında uçmayı tercih ediyor, ucuz restoranlarda yemek yiyordu. Giydiği kıyafetler ise hep markasızdı. Özel hayatındaki bu sade tutumunu şirketine de yansıtan Kamprad, çalışanlarına yazışmalarda kullanılan kağıtların iki yüzünü kullanmaları için kural getirmişti.

DÜNYANIN EN FAKİR PATRONU OLARAK VEFAT ETTİ

Ingvar Kamprad'ın bu sade hayat tarzı şirketin giderlerini kısa sürede düşürürken gelirini ise kat kat yükseltti. Fakat 2010 yılında dünyanın Forbes Dergisi tarafından dünyanın en zengin insanı seçilen Kamprad, servetinin büyük bir kısmını kendi kurduğu vakıfa bağışladı. Kişisel servetinden faydalanmayan Kamprad, 27 Ocak 2018’de 91 yaşında hayatını kaybetti. Akıllara ise dünyanın en fakir patronu olarak kazındı.