Veli TOPRAK

Meclis’te kabul edilen ve emekli maaşlarına seyyanen 100 TL zam düzenlemesini de içeren Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile zenginlere 20 milyar liralık kıyak yapıldığı ortaya çıktı



AKP iktidarı, emeklilere değil zenginlere çalıştığını bir kez daha gözler önüne serdi. Emekli maaşlarına seyyanen 100 lira zam düzenlemesini de içeren Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı Meclis’te kabul edildi. Ancak düzenlemede zenginlere büyük vergi kıyağı yapıldığı anlaşıldı. Yapılan değişiklik ile menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen kâr paylarının vergi dışı tutulma süresi 2020’ye kadar uzatıldı.

ASGARİ ÜCRETTEN ALMAYIN


CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, kanun ile yaklaşık 20 milyar TL’lik vergiden vazgeçildiğini söyledi. Üstündağ, “Bu vergileri kim ödeyecekti? Parası olanlar, zenginler. İktidar partisinin fakir dostu değil, zengin dostu olduğunu görmüş oluyoruz” dedi.
CHP’li Üstündağ, yasanın ikinci maddesinde yer alan düzenlemenin zengin kesime piyango olduğunu belirtti.
“İktidar partisinin fakir dostu değil, zengin dostu olduğunu da görmüş oluyoruz” diyen Akın Üstündağ, zengine yapılan düzenlemeyi şöyle anlattı:
“Yasanın 2’nci maddesiyle yaklaşık 20 milyar TL vergiden vazgeçiliyor. Bu vergileri kim ödeyecekti? Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen kâr payları sahipleri. Kim bunlar? Parası olanlar, zenginler. Halbuki biz CHP olarak asgari ücretten alınan vergiden vazgeçilmesini beklerdik. Buradan kimler ve hangi sermaye grupları yararlanacaktır?”
Daha önce geçici yasayla 2015 yılı sonuna kadar bu kesimlerin vergi dışında tutulduğunu hatırlatan Üstündağ, kanun ile bu sürenin 5 yıl daha uzatılarak 2020 olarak belirlendiğini vurguladı. CHP’li Üstündağ, hükümetin vergi almaktan vazgeçtiği bankacılık sektörünün rakamlarını da şöyle açıkladı: “2014 yılı net kârı 24.6 milyar TL. BDDK verilerine göre aktif toplamı 1.99 trilyon TL. Bankacılık sektörü için tanınan bu muafiyetler, KOBİ’lere mi tanındı, küçük esnafa mı tanındı, çiftçiye, işçiye, memura, emekliye, dar gelirliye mi tanındı?”