Yüzlerce popüler peynir türü bulunuyor olsa da, sahip oldukları farklı oranlardaki yağ, tuz ve süt miktarı nedeniyle peynirler bambaşka lezzetlere sahip olabilir. Gastronomi araştırmaları çoğu zaman peynirlerin lezzetine odaklansa da, son yıllarda dünya genelinde artan 'sağlıklı beslenme' furyası nedeniyle peynirlerin de sağlığa yönelik olumlu ve olumsuz etkileri inceleme altına alındı. 


Dünyanın en popüler gastronomi okulları arasında gelen Apicius Culinary Institute tarafından yürütülen bir araştırma, ABD, Avrupa ve Asya'da yaygın olarak tüketilen peynirlerin sağlığa yönelik etkilerini inceledi. Uzman ekip tarafından yürütülen çalışma sonucunda, popüler peynir türleri arasında insan sağlığına yönelik olumlu faydaları bulunan 3 çeşit listelenirken, ortaya çıkan sonuç görenleri şaşırttı. 

İşte dünyanın en sağlıklı 3 peyniri...

FETA 

Avrupa'da 'feta' olarak adlandırılan peynir türü, Türkiye'de 'beyaz peynir' olarak kabul görmekte. Ülkemizde süzme peynirlerle birlikte en çok satılan süt ürünü olan feta, çoğu zaman keçi sütü kullanılarak hazırlanıyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan bol miktarda vitaminle birlikte sodyum, protein, kalsiyum ve potasyum barındıran bu peynir, doktorlara göre diyet için oldukça uygun bir yapıya sahip.

Düşük miktarda kalorisine rağmen uzun süreli tokluk hissi veren feta peyniri, sebze ve zeytinyağı ile birlikte yenilebiliyor ve salatalarda kullanılabiliyor. 

PARMESAN

Raporda 'dünyanın en sağlıklı peyniri' seçilen parmesan, yaygın olarak tüketilen peynir türleri arasında en az yağlı olanıdır. Bu özelliği sayesinde diyetisyenlerin favori yiyeceği olan parmesan, protein açısından da zengindir ve sporcular tarafından sık sık tüketilir. 3 yıla kadar dinlendirilerek tüketilmesi nedeniyle çok düşük laktoz miktarına sahip olduğu belirtilen parmesan, araştırma raporunun ilk sırasında yer aldı. 

MOZZARELLA

İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan mozzarella, pizza başta olmak üzere çok sayıda hamur ürünüyle birlikte tüketilebiliyor. Protein, kalsiyum ve prebiyotik açısından zengin olan ürün, aynı zamanda bol miktarda B vitamini içeriyor.

Doktorlar, kalp ve damar sorunları olan herkesin sık sık mozarella peyniri tüketmesini öneriyor. Mozzarella peyniri ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken, sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler görülmesini kolaylaştırmakta.