FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde Sıkıyönetim Komutanı olarak atadığı Diyarbakır’daki 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz yargılandığı ağır ceza mahkemesince önce müebbet hapis, ardından da darbeye yardım suçundan 12,5 yıl hapisle cezalandırılmış ve bu mahkûmiyet kararına karşı Yılmaz’ın istinaf mahkemesine başvurusu reddedilmişti. Anayasayı ihlal ve terör suçlarına bakmakla görevli ve yetkili kılınan Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise Korgeneral İbrahim Yılmaz’ı tahliye etti ve darbe suçuna iştirak ettiğine dair somut delil bulunmadığı gerekçesiyle mahkûmiyet kararını esastan bozdu. Yerel mahkeme ikinci yargılamada delil yetersizliğinden Yılmaz’a beraat kararı verdi. Cumhurbaşkanlığı avukatları ile duruşma savcısı bu kez Korgeneral Yılmaz’ın darbeye teşebbüsten değil, FETÖ üyeliğinden cezalandırılması istemiyle Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu.
TEMYİZ İTİRAZARININ REDDİYLE BERAATI OY BİRLİĞİYLE ONADI
Beraat kararını inceleyen Yargıtay 3. Ceza Daresi, Genelkurmay Başkanlığının cevabi yazısı ile ekinde yer alan bilirkişi raporunda sözde Sıkıyönetim direktifi ekinde yer alan atama listelerinde yer alan kişilerden TSK bünyesinde halen görevine devam edenlerin yüksek rütbeli subayların olduğuna dikkat çekti. Yılmaz hakkında Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, TBMM’yi ortadan kaldırmaya, görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, hükümeti ortadan kaldırma veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma suçlarından kamu davası açılmış ise de; bu suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığından verilen beraat kararının usul ve yasaya uygun olduğu belirtilerek hükmün oy birliğiyle onanmasına karar verdi.
Yargıtay, duyuma dayalı tanık ifadeleri dışında şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı belirlenen, yerel mahkemenin beraat kararında da bir isabetsizlik, hukuka aykırılık bulunmadığının altını çizdi.
Yargıtay, silahlı terör örgütü üyeliği suçu yönünden Cumhurbaşkanlığının davaya katılma talebinin de reddine karar verdi.
Emekli general İbrahim Yılmaz kendisiyle ilgili haber konusunda şunları söyledi:
23 Mart 2023'te Yargıtay üçüncü ceza dairesi beraatımı onadı. 30 Mayıs 2023'te Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi bütün suçlamalardan beraatımın dosya kapatma şerhini verdi ve Dosya kapandı. Böylece suçsuzluğum ve masumiyetim tescil edildi. Kaldı ki 15 Temmuz günü Diyarbakır’da olan herkes o gece Diyarbakır’da hiçbir olayın olmadığını, kışlasından ve lojmanlarda çıkan çıkmaya teşebbüs eden personel, araç, silah olmadığını, Vali, Cumhuriyet Başsavcısı ve İl Emniyet Müdürü ile saat 22.49’dan itibaren irtibat ve iletişim halinde koordinasyon ile çalıştığımı,8nci Ana Jet Üssünün Hv.K.K.lığının emir komutasında olduğunu, inen kalkan uçaklardan 7nci Kolordu K.lığının hiçbir yetkisi ve haberinin olmadığını çok iyi bilmektedir. Haberde yeni bir unsur yok. Ancak ne yazık ki haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanmış, yargılanmış ve meslekten ihraç edilmiş bir kişi olarak masumiyetim tescil edilmesine rağmen hala göreve geri dönme konusunda sabırla bekliyoruz.