Mutfak havluları, mutfaklardaki vazgeçilmez ürünler arasındadır. Genellikle bulaşıkları kurutmak, masayı toplamak ya da yemek hazırlarken ellerimizi silmek için kullanılır.
Bu nedenle çoğu insan, zaman zaman nemli olan bu havluların çabucak kuruması için onları en uygun yer olarak düşündükleri fırın kapağına asmayı tercih eder. Bu yöntem oldukça pratik gözükse de, sağlığımız için büyük tehlikeler içeriyor.
NEDEN FIRIN KAPAĞINA HAVLU ASMAMALISINIZ?
Sizin de fırın kapağına mutlak havlusu asma alışkanlığınız varsa, uzmanlar bir an önce bu davranışı bırakmanızı öneriyor. Çünkü bu durum, hem sizin hem de tükettiğiniz yiyeceğin çeşitli bakterilerle kaplanmasına neden olmakta.
Fırındaki sıcak tepsileri çıkarabilmek için eldiven ya da kalın bezler kullanıyor olsak da, fırınların kapağını açarken yalnızca ellerimizi kullanırız. Bu durum zamanla, sürekli silsek bile fırın kapaklarının kulpları üzerinde ciddi mikroorganizmaların birikmesine yol açar. Mutfaktaki yiyeceklerin buharlaşması ya da ellerimizi silmemiz nedeniyle çoğu zaman nemli ve ıslak olan fırın bezleri, kapaklardaki bakterileri üzerine alarak hızlıca mikroorganizmaların büyümesine imkan tanır.
Fırın kapağını açmadan önce ellerini yıkama zahmetine giren çok az kişinin olması, genel olarak mutfaktaki en kirli bölgelerden birinin bu nokta olmasına yol açar. Bu nedenle fırın kapaklarını bulaşık bezi ya da el havlusu ile kapatmanız asla önerilmez. Fırın kapağına astığınız havlu, ürettiği bakterileri zamanla fırındaki yiyeceğe ve mutfağın diğer alanlarına da taşıyabilir.