İskoçyalı Albert Watson, dünya çapında oldukça tanınan bir fotoğrafçı. Watson'un fotoğrafları 1970’li yılların ortalarından bu yana 100’den fazla Vogue dergisinin ve 40’ın üzerinde Rolling Stone dergisinin kapağında yer aldı. Okuyucular, yıldızların röportajlarını onun fotoğraflarıyla birlikte okudu.
watson8 Watson'ın çektiği isimler arasında Andy Warhol da vardı.
Dünyanın en tanınan fotoğraflarından bazılarında da Watson’un imzası bulunuyor. Bunlar arasında Steve Jobs’ın biyografisinin kapağında yer alan portresi, Alfred Hitchcock’un yolunmuş bir kaz tuttuğu fotoğrafı, Kate Moss’un 19’uncu doğum gününde çektiği nü resmi sayılabilir. Watson'un fotoğraflarının baskıları dünya çapında pek çok galeri ve müzede sergileniyor. Watson son olarak fotoğrafçılıktaki ustalığını ve hünerini klasikleşen Pirelli Takvimi için gösterdi. Geçtiğimiz Nisan ayında Miami ve New York'ta gerçekleşen çekimlerle birlikte 2019 Pirelli Takvimi'nin önemli bir bölümü üretilmiş oldu.
watson7 Alfred Hitchcock
Fotoğraf sektörünün önemli yayını Photo District News, Albert Watson’u Irving Penn ve Richard Avedon ile birlikte tüm zamanların en etkili 20 fotoğrafçısı arasında gösterilen Watson, bugüne kadar bir Lucie Ödülü, Grammy Ödülü, üç Andy ödülü, bir Der Steiger Ödülü, bir Hasselblad Masters Ödülü, ayrıca Royal Photographic Society’nin 100. Yıl Madalyası olarak yaşam boyu başarı ödülü aldı. Watson’a fotoğrafçılık sanatına katkıları nedeniyle 2015 Haziranında Kraliçe II. Elizabeth tarafından Britanya İmparatorluk Nişanı (OBE) takdim edildi.
watson6 Jack Nicholson
100’ün üstünde televizyon reklamının yönetmenliğini de üstlenen Watson, zamanının çoğunu, müze ve galeri sergileri için sanat projeleri üzerinde çalışarak geçiriyor. Watson bugüne dek beş kitap yayınladı: “Cyclops” (1994, Bullfinch); “Maroc” (Rizzoli, 1998); "Albert Watson” (Phaidon, 2007); "Strip Search" (PQ Blackwell/Chronicle 2010); ve "UFO: Unified Fashion Objectives" (PQ Blackwell/Abrams 2010.) En yeni kitabı “Kaos,” Taschen tarafından 2017 yılında yayımlandı.
watson4 Michael Jackson
İskoçya'nın Edinburgh şehrinde doğup büyüyen Watson'ın fotoğrafları, Londra'daki Ulusal Portre Galerisi, New York Metropolitan Sanat Müzesi, Moskova'daki Puşkin Güzel Sanatlar Müzesi, Çin'deki Lianzhou Fotoğraf Müzesi, New York’ta Uluslararası Fotorağçılık Merkezi, Brooklyn Müzesi ve Deichtorhallen dahil pek çok müzede düzenlenen karma sergilerde yer aldı. Watson’un fotoğrafları ayrıca Ulusal Portre Galerisi, Metropolitan Sanat Müzesi, Smithsonian, İskoç Parlamentosu, Deichtorhallen, Multimedya Sanat Müzesi ve Essen'deki (Almanya) Folkwang Müzesi gibi çeşitli galeri ve müzelerin daimi koleksiyonlarına dahil edildi.
watson5 Kate Moss