Adana kebabına dünya lezzeti ödülü
Dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan ve 10 binden fazla lezzetin oylamaya sunulduğu TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Adana kebabı toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti arasından 2’ncilik elde etti.
Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana kebabının kriterlerine uygun olarak hazırlanması ve sunumunu tescille güvence altına aldıklarını anımsatarak, "Alınan bu ödül ülkemiz ve Adanamız için çok değerli. Yıllar önce Adana kebabının coğrafi işaretler tescilini alan Adana Ticaret Odası olarak da ayrıca kıvanç duyuyoruz. Ödül kentimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.
TÜRK YEMEK KÜLTÜRÜ DÜNYA SIRALAMASINDA
Bu arada her yıl merakla beklenen oylama sonucunda, bu yıl Türk lezzetleri önemli yer tuttu. 10 binden fazla yiyecek ve içeceğin oylamaya sunulduğu lezzet yarışmasında, birinciliği Pizza Margherita (İtalya) alırken, Adana kebabı ikinci, Japonya'dan ramen (erişte) ise üçüncü oldu.
Türkiye'den listeye giren 5 lezzet arasında Adana kebabı birinci olurken diğer lezzetleri ise biber dolması, sarma, köfte ve döner oluşturdu.
Listenin dünya sıralaması şöyle:
1- Pizza Margherita (İtalya)
2- Adana kebap (Türkiye)
3- Ramen (Japonya)
4- Lomo saltado (Peru)
5- Döner kebap (Türkiye)
6- Tacos al pastor (Meksika)
7- Saltibarsciai (Litvanya)
8- Gyoza (Japonya)
9- Cochinita pibil (Meksika)
10- Sarma (Türkiye)
11- Dolma (Türkiye)
12- Gyros (Yunanistan)
13- Risotto alla Milanese (İtalya)
14- Arroz de marisco (Portekiz)
15- Lasagne alla Bolognese (İtalya)