Tahinli ve patatesli çörek, başta çay saatleri olmak üzere hemen her öğünde rahatlıkla tüketyilebilen yiyecekler olduklarından kullanım alanları da oldukça geniş. Çörek türlerinin en çok tercih edilenlerinden Tahinli çörek ve patatesli çörek nasıl yapılır? Kalori miktarları nedir? sorularını sizler için yanıtladık. İşte tariflerimiz... TAHİNLİ ÇÖREK TARİFİ Tahinli çörek malzemeleri: 2 yumurta 3 kaşık şeker 1 tutam tuz 1 paket kuru maya 50 gram tereyağı Yarım bardak su Yarım bardak süt 3,5 bardak un İçi için: 1 bardak tahin 1 bardak çekilmiş ceviz 10 kaşık şeker Üzerine: 1 yumurta sarısı Tahinli çörek hazırlanışı: Bir tencereye süt, su ve tereyağını alıp yağ eriyene kadar ısıtın. Maya, şeker, tuz ve yumurtaların olduğu kaba ısıttığınız sütlü karışımı ilave edin. Yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya başlayın. Unladığınız bir kaba hamuru alıp üzerini nemli bezle örtün. 1 saat kadar mayalandırdıktan sonra hamurdan elma büyüklüğünde bezeler alarak un da serperek merdaneyle oval bir şekilde açın. Açtığınız hamura fırçayla tahin sürün, ceviz ve şeker serpin. Uzunlamasına rulo şeklinde sarın. Yine uzunlamasına bir bıçakla kestikten sonra sarmal şekilde dolayın. İstediğiniz gini şekillendirin. Bütün hamur için aynı işlemi uyguladıktan sonra tepsiye çörekleri dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra 180 derecelik fırında pişirin. 135 gramlık bir tahinli çörek yaklaşık 563 (Kcal) kaloridir. patatesli-corek-youtube PATATESLİ ÇÖREK TARİFİ Patatesli Çörek Tarifi İçin Malzemeler 2 adet patates 2 yumurta 1 çay bardağı süt 1 çay bardağı sıvı yağ 2 su bardağı un 150 gr kadar çökelek 10 dal kadar maydanoz (Dereotu de olabilir) 1 çay kaşığı (Tepeleme) karbonat 1 çay kaşığı tuz Üzeri için Patatesli Çörek Tarifi Yapılışı Öncelikle 2 adet orta boy patatesi küp şeklinde doğrayıp haşlıyoruz. Patatesler haşlanırken yumurtaları çırpıyoruz. Çırptığımız yumurtaların içine süt, sıvı yağ ve maydanozları ekliyoruz. Sonra un, karbonat ve tuzu eleyerek karışıma ekliyoruz. Son olarak da içerisine patates ve peynirimizi ekliyoruz. Çörek hamurumuz hazır. Yağladığımız borcam ( siz istediğiniz boyutta kullanabilirsiniz. Ben kare borcam kullandım) içine çörek hamurumuzu döküyoruz. Üzerine susam serpip önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırın içerisinde yaklaşık 30-35 dk kadar ( üzeri kızarana kadar yani) pişiriyoruz. 200 gramlık bir patatesli çörek yaklaşık olarak 544 (Kcal) kaloridir.