Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayı’nın gelmesiyle aşure günü heyecanı tüm yurtta başladı. Yüzlerce yıllık geleneği sürdürmek isteyenler aşure tarifi araştırmaya başladı. İşte geleneksel aşure için malzemeler… AŞURE TARİFİ Malzemeler; -3 bardak aşurelik buğday -½ çay bardağı pirinç -1 bardak nohut -1 bardak kuru fasulye -200 gr kuru kayısı -200 gr kuru üzüm -1 bardak fındık -3 lt su (buğdayı haşlamak için) -4 lt sıcak su (gerektikçe eklemek için) -4 bardak toz şeker -Bir tutam tuz Üzeri için; -25 gr fındık -25 gr kuş üzümü -100 gr ceviz -1 nar -Tarçın Aşurenin yapılışı; Yumuşamış olan buğdayın üzerine nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin. Ardından doğradığınız kayısıyı, kuru üzümü, pirinci ekleyip 15 dakika kadar haşlayın. Şekeri, tuzu, fındığı da ekleyerek 15 dk daha kaynatın. Bu esnada gerektikçe sıcak su ekleyin. Pişince cam kaselere doldurun. Hafif soğuyunca üzerine fındık ve ceviz parçalarını üzümü, narı ve tarçını serpin. Afiyet olsun…