Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Geleneksel aşure tarifi… Aşure gününün anlamı ve püf noktaları ile aşure yapımı…
Geleneksel aşure tarifi… Aşure gününün anlamı ve püf noktaları ile aşure yapımı…
Aşure paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesidir. Muharrem ayının onuncu gününde gerçekleştirilen gelenek bu yıl bugüne (9 Eylül 2019) denk geliyor. Peki aşure nasıl yapılır? Aşure günü ne anlama gelir? Ana ürünü buğday, kuru fasulye, nohut, şeker ve su olan aşure haberimizde yer alıyor. İşte geleneksel aşure için malzemeler...
Sozcu.com.tr
Gurme 9 Eylül 2019 - 10:24

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayı’nın gelmesiyle aşure günü heyecanı tüm yurtta başladı. Yüzlerce yıllık geleneği sürdürmek isteyenler aşure tarifi araştırmaya başladı. Sizin için hazırladığımız aşure tarifi ile sizde kendi aşurenizi yapıp sevdiklerinize dağıtabilirsiniz. İşte aşure malzemeleri ve tarifi…

AŞURENİN ANLAMI

İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü Nuh, Büyük Tufan’dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Tatlının ismi, Arapçada onuncu anlamına gelmektedir.Geleneksel olarak en az 7 maddeden oluşması gerektiği söylenir. Bazıları adından dolayı 10 madde ile yapılması gerektiğini söyler.

AŞURE TARİFİ

Malzemeler;

-3 bardak aşurelik buğday
-½ çay bardağı pirinç
-1 bardak nohut
-1 bardak kuru fasulye
-200 gr kuru kayısı
-200 gr kuru üzüm
-1 bardak fındık
-3 lt su (buğdayı haşlamak için)
-4 lt sıcak su (gerektikçe eklemek için)
-4 bardak toz şeker
-Bir tutam tuz

Üzeri için;

-25 gr fındık
-25 gr kuş üzümü
-100 gr ceviz
-1 nar
-Tarçın

Aşurenin yapılışı;

Öncelikle nohudu ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Daha sonra buğdayı yıkayıp bir tencerenin içinde 10 dakika kadar kaynatın. Daha sonra sarı suyunu süzüp aynı işlemi yeniden yapın. En son tekrar üzerine 3 lt kadar su koyup 50 dakika kadar haşlayın.

Yumuşamış olan buğdayın üzerine nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin. Ardından doğradığınız kayısıyı, kuru üzümü, pirinci ekleyip 15 dakika kadar haşlayın. Şekeri, tuzu, fındığı da ekleyerek 15 dk daha kaynatın. Bu esnada gerektikçe sıcak su ekleyin.

Pişince cam kaselere doldurun. Hafif soğuyunca üzerine fındık ve ceviz parçalarını üzümü, narı ve tarçını serpin.

Afiyet olsun…

Son güncelleme: 10:52 - 09.09.2019