Balığın sindirimi en kolay yiyecek olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Canan Varlık, balığın faydalarını şöyle sıraladı: * Balıkta bağ doku olmadığı için sindirimi kolaydır. * Haftada en az iki üç kez balık yenmesi gerekir. * Özellikle de gelişmekte olan çocukların ve gençlerin yemesi gerekir. * Balık kalp krizi riskini azaltır. * Sindirilmesi kolay olduğundan balık yemenin hiçbir zararı yoktur. Tabii taze olduğuna dikkat etmek şartıyla. SAĞLIKLI BALIK PİŞİRME YÖNTEMLERİ Balığın püf noktalarından birinin de sağlıklı pişirme yöntemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Candan Varlık, pişirme yöntemi hakkında şunları söyledi: * Balığı en sağlıklı pişirilme yöntemi buğulamadır. Şu an tam mevsimi olduğundan palamut ve hamsi buğulama önerilebilir. Levrek, çinekop ve sarıkanat da buğulanır ama şu an palamut ideal. * Balıkları çok yakmadan ızgara yapılabilir. Balık eğer yağda kızartılacaksa kesinlikle eski yağ kullanılmamalıdır. Yağ çok kızgın olmamalı. * Balığı yapışmasın diye unlamak ise değerini arttırır fakat tadını bozabilir. * Alüminyum folyoya sarılarak da balık pişirilebilir. Böyle olursa suyu içinde kalır veya bir tatlı su balığı yumurta ve galeta ununa batırılarak da pişirilir. * Bazı balıklar mevsim itibarıyla lezzetsiz olabiliyor. Bu yüzden bu tarz soslamalar lezzet vermesi açısından faydalı olur. TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR? Prof. Dr. Varlık, taze balıkla buzhane balığının nasıl ayırt edileceğini ise şöyle anlattı: * Balığın üstüne bastırdığınızda bir çukur oluşuyorsa ve bu çukur bir süre öyle kalıyorsa, balığın gözleri bulanıksa ve solungaçları matlaşmışsa buzhane balığıdır. * Taze balık deniz kokar. Marketten donmuş balık aldıysanız poşetinde sızıntı olmamasına dikkat edin, çünkü eğer sızıntı varsa o balık taze değildir. * Eğer marketlerdeki balıklar usulüne göre dondurulmuşsa ve paketlenmişse o zaman tüketilebilir. * Dondurulmuş ürün en sağlıklı üründür denebilir. Besin kalitesinde çok fazla düşme olmaz. Çözdürme işini de doğru yapmak gerekir. * Evde balığı dondurmak çok sağlıklı değil ama dondurmak isterseniz içini temizleyip, kanını alıp dondurabilirsiniz. * Besin değerini kaybetmemesi için aldığınız balığı bir hafta içerisinde tüketmeniz gerekir (DHA) [old_news_related_template title="Balık pişirirken en çok yaptığımız 10 hata" desc="Balık pişirirken en çok yapılan 10 hatayı Gourmand Gurme kitapların 2014 yılı en iyi balık kitabı seçilen ve 3. baskısını yapan Kılçıksız Balık “Taze Tarifler-Yeni Tatlar” kitabı yazarı Süleyman Dilsiz yanıtladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/01/iecrop/shutterstock_395604358_16_9_1572616448.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/balik-pisirirken-en-cok-yaptigimiz-10-hata/"] [old_news_related_template title="Hangi balık nasıl pişirilir?" desc="Balık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. İşte hangi balığın nasıl pişirileceğine dair işinize yarayacak püf noktaları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/16/iecrop/balik-nasil-pisirilir-4-1_16_9_1568622148.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/hangi-balik-nasil-pisirilir/?_szc_galeri=1"] [old_news_related_template title="Balık kokusu evden nasıl çıkar?" desc="Özellikle balığın bereketlendiği kış aylarında evimizde sık sık balık pişiririz. Severek tükettiğimiz balığı pişirmesi de bir hayli eğlencelidir. Lezzeti her ne kadar mükemmel olsa da balık piştikten sonra eve sinen kokusu çoğu zaman kabus olabilir. Peki, balık kokusu evden nasıl çıkar?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/13/iecrop/balik-kokusu_16_9_1586771336.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/balik-kokusu-evden-nasil-cikar-1szcu/"]