Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Bunları yemek cesaret ister! İşte dünyanın en tehlikeli yiyecekleri
Bunları yemek cesaret ister! İşte dünyanın en tehlikeli yiyecekleri
Kimi yemekler var ki tadından değil tehlikesinden yenmez. İşte her şeyi denerim diyenleri bile sözünden döndürecek yiyecekler...
Gurme 3 Şubat 2017 - 16:01

Kimileri için yemek yemek karın doyurmanın ötesinde bir deneyimdir. Yeni tatlar keşfetmeyi, dünya mutfağından en farklı yemekleri tatmayı severler. Ancak insanlar bazen öyle tehlikeli şeyler yiyorlar ki bunları denemek gerçekten cesaret ister.

FUGU

fugu

Görsel: Wikipedia Commons / Chris 73

Ölümcül yemek deyince akla ilk gelen yiyeceklerden biri Fugu balığıdır. Japon mutfağının bir parçası olan Fugu doğru hazırlanmadığı taktirde felce ve soluksuz kalıp boğulmaya neden olabiliyor. Bu risk balığın organlarında özellikle de karaciğerinde yer alan bir nörotoksinden kaynaklanıyor. Fugu balığı doğru kesilmezse zehir yemeğe yayılıp ölüme neden oluyor. Bu yüzden Japonya’da ancak 3 yıllık zorlu bir eğitimden geçen şeflere Fugu balığından yemek yapmalarına izin veriliyor.

DEV BOĞA KURBAĞASI

 

boga-kurbagasi

Görsel: Steven G. Johnson

Dev boğa kurbağası Namibya’da genellikle kutlamalarda özel olarak yapılıyor. Ancak bu kurbağaların genç olanlarında Oshiketakata adlı bir toksin yer alıyor. Denilene göre “üçüncü yağmur”dan sonra ya da yoğun vıraklama ve çiftleşmenin olduğu dönemde yenmeleri güvenliymiş. 25 cm.e yakın boylarıyla bu dev kurbağalardaki toksin idrar yapımında acıya, böbreklerin iflas etmesine ve hatta ölüme neden olabiliyor.

AKE

Görsel: Jerome Walker

Görsel: Jerome Walker

Jamaika’nın ulusal meyvesi olan Ake oldukça tehlikeli. Ake meyvesi olgunlaşmadan yenirse içindeki tohum keseciklerinde bulunan hipoglisin adı verilen bir zehir nedeniyle ölümcül olabiliyor. Bu zehir Jamaika kusma hastalığı adı verilen bir duruma yol açıyor ki bu ölüme neden olabiliyor. Meyve kırmızıya dönüp olgunlaşarak kendiliğinden açıldığında güvenle yenebiliyor.

CASU MARZU
casu-marzuİtalya’nın Sardinya koyununun sütünden yapılan bu yumuşak peynir açıkta fermante olmaya bırakılıyor ki sinekler içine yumurtalarını bırakabilsin. Fermantasyonu yumurtalardan çıkan larvalar sağlıyor ve peynir içinde larvalar varken yeniyor. Üstelik işin tehlikeli kısmı peynirin içinde canlı larvaların olması değil ölü larvaların olması. Peynirdeki larvalar ölüyse bağırsak çeperine zarar verebiliyor ve ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Casu Marzu, yerken gözlerinize dikkat etmeniz gereken nadir yiyeceklerden biri çünkü peynirdeki böcekler fırlayabiliyorlar. Avrupa Birliği’nde yasak olan bu peynir İtalya’da karaborsa da satılıyor.

MANYOK

Görsel: Wikipedia Commons / Amada44

Görsel: Wikipedia Commons / Amada44

Tapyoka olarak da bilinen, ana vatanı Güney Amerika bu kök bitkisi un, güveç, puding gibi pek çok şey yapmada kullanılıyor ama ancak dikkatli bir şekilde hazırlanıp işlemden (pişirme, suda bekletme, fermante etme gibi) . Manyok yoğunlukla Güney Amerika ve Afrika’da yetiştiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun verilerine göre Afraika manyoktan zehirlenen her 5 kişiden biri yaşamını yitiriyor çünkü köklerinde be yapraklarında yüksek derece hidrosiyanik asit bulunuyor.