2016 pek çok yeni yemek trendinin hayatımıza girdiği, vazgeçemediğimiz pek çok alışkanlığın ise gözden düştüğü bir yıldı. Genel olarak sağlıklı ve gurme yiyecekler, emek isteyen tarifler, hazır almak yerine evde yapılan lezzetler bu yıl daha çok tercih edilir oldu. Yemek.com tüm bu gelişmeleri 2016'nın in ve out'ları olarak bir başlıkta topladı. Üstelik bunlar, seneye göreceğimiz trendlerin de habercisi. 1482824406_baristalik_1Baristalık out - Aşçılık in Son birkaç yılın en gözde mesleği, şehrin havalı çocukları baristalar bu yıl birinciliği aşçılara kaptırdı. İnsanların gastronomiye ilgisi giderek arttı, evlerde mutfağa daha çok girildi. İnsanlar yemek okullarına, workshop'lara gidip yeteneklerini ortaya çıkardı. 1482824578_serpme_kahvalti_2Brunch'lar out - Serpme kahvaltı in Serpme kahvaltıya bir trend demek haksızlık olur. Ancak bu yıl, brunch davetlerinin yerini serpme kahvaltı buluşmaları alır oldu. Bir tek kuş sütünün eksik kaldığı kahvaltı sofraları, lezzetin yanı sıra samimiyeti ile de yüzleri güldürdü. 1482821963_eksi_mayali_ekmek_4Dışarıdan ekmek almak out – Kendi ekmeğini yapmak in Bu yıl fırınlarımızı ulvi bir görev için yaktık. Ekmekler evlerde yoğuruldu, herkesin içine kendinden bir şey kattığı sayısız yeni ekmek tarifi doğdu. Hal böyle olunca ''Ekmeği ben yaptım'' demek de bu yılın en havalı cümleleri arasında yerini aldı. Bu sırada ekmek dünyasında, ekşi mayalı ekmekler zirveye yerleşerek, klasik ekmeklerin yerini aldı. 1482826501_taze_makarna_5Hazır makarnalar out - Taze makarnalar in Bu yıl amatör şefler makarnaya bile gurme bir dokunuş katmayı başardı. Makarnayı hazır almak yerine evde yapmak trend oldu. Harika soslar ve farklı sunumlarla, makarna hak ettiği ilgiyi yeniden görmeye başladı. 1482826825_yemek_festivalleri_6Müzik festivalleri out – Yemek festivalleri in Müzik festivalleri elbette varlığını sürdürdü ama bu yıl yemek festivalleri adeta doldu taştı. Kahve festivali, makarna festivali, sokak lezzetleri festivali derken, adeta her hafta yeni bir festivale gidildi. Gelecek yıl uzun kuyruklar, karmaşa ve eksikliklerin giderileceğini, bu festivallerin daha da popülerleşeceğini öngörmek zor değil. 1482826753_detox_7''Diyet yapıyorum'' demek out - ''Detoks yapıyorum'' demek in Yılların çilesi diyet, yerini detoksa bıraktı. ''Detokstayım canım, hiç almayayım'' sözü sık sık duyulur hale geldi. Bu yıl fazla kilolara savaş açanların bir numaralı destekçisi onlarca farklı tarifle uygulanabilen detokslar oldu. 1482825473_cold_press_8Meyve suları out - Cold press sular in Bu yıl detoks yapmak yetmedi. Limonata veya taze sıkılmış portakal suyunun yerini cold press tekniğiyle sıkılan sebze ve meyve suları aldı. Kimisi çok sağlıklı buldu, kimisi pek sevmedi. Ama yine de karşımıza çok sık çıkar oldular. 1482823114_pisi_9Kruvasan out - Pişi in Bu güzeller güzeli Fransız lezzeti kalplerimizde yaşamaya devam etse de, bu yılın starı pişi oldu. “Bizden” bir lezzet olan pişi, yılın en güzel kahvaltılığı olarak 2016’ya damga vuran lezzetler arasında yer aldı. 1482826655_chia_10Kinoa out - Chia tohumu in Salatasından, tatlısına her tarifte karşımıza çıkan kinoanın yerini bu yıl chia tohumu aldı. En çok chia pudingi olarak karşımıza çıkan bu lezzet, uzaklardan gelen yabancı lezzetler arasından sıyrılarak gönül tahtımıza oturdu. 1482821892_conceptcafe_11Workshop cafeleri out - Konseptli cafeler in Workshop'ları, alışverişi bol mekanlar, yerini bu yıl farklı konseptlerdeki cafelere bıraktı. Hayvan dostu mekanlar mı dersiniz, sadece glutensiz ürünler yapanlar mı dersiniz kendilerine has konseptleriyle birçok mekan açıldı. Bu trend 2017’de güçlenerek büyüyeceğe benziyor. 1482823176_gurme_12Klasik sandviçler out - Gurme sandviçleri in Beyaz peynir, salatalık, domates, ekmek... Senelerdir afiyetle mideye indirilen bu sandviçlerin yerini farklı soslarıyla, farklı malzemeleriyle, artizan ekmekleriyle gurme sandviçler aldı.