Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Ev böreği nasıl yapılır? İşte patatesli, kıymalı ve peynirli ev böreği tarifi
Ev böreği nasıl yapılır? İşte patatesli, kıymalı ve peynirli ev böreği tarifi
Bildiğiniz gibi geleneksel hamur işlerimizden en sevilenlerinden biri de börek. Özellikle evde vakit geçiren hanımların misafir ağırladığı günlerde kurtarıcısı olan patatesli, kıymalı ve peynirli ev böreği tarifleri haberimizde. İşte her yiyenin tarifini isteyeceği ev böreği tarifi ve kalori miktarları....
Gurme 9 Nisan 2018 - 15:12

Ev böeği nasıl yapılır? sorusunu 3 farklı ev böreği tarifi vererek cevaplıyoruz! Hemen her öğünde tüketilebilen patatesli, kıymalı ve peynirli ev böreği tariflimizle konuklarınızı ağırlayacağınız günlerde asla mahçup olmazsınız. İşte çeşitli ev böreği tarifleri ve kalorileri…

patatesli börek sözcü ile ilgili görsel sonucu

PATATESLİ EV BÖREĞİ

Malzemeler:

5,5 su bardağı un
1 adet yumurta
2 su bardağı su
Yarım çay bardağı sıvı yağ (hamurun içine katmak için)
2 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya (10 gr)
Hamuru toparlamak için 2-3 yemek kaşığı un
Açılan yufkalara sürmek için sıvı yağ (yarım su bardağı kadar)

İçi harcı için:

1 kilo patates (haşlamalık)
2 adet orta boy soğan
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
5 yemek kaşığı sıvı yağ

Böreğin üst için:

2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:

5 su bardağı unu derin bir yoğurtma kabına alın. Üstüne yumurta, tuz, mayayı ilave ederek suyu ekleyin ve yoğurmaya başlayın.Gerekirse yarım bardak unu da ekleyerek yoğurun. Hamuru tezgaha alın 3-4 dakika kadar yoğurmaya devam edin. Gerekirse unu tezgaha serperek toparlayın.

Yoğurma kabına hamuru alıp üstünü streç film ile kapatın. Hamur iki katına çıkıncaya kadar mayalamaya bırakın. Hamur mayalanırken patatesleri haşlayın ve soyun. Soğanları yemeklik doğrayın ve sıvı yağ ile birlikte kavurun. Haşladığınız patatesleri soğanlara ilave edin ve ezerek 1 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyerek karıştırın ve soğumaya bırakın.
Mayalanan hamuru tezgaha alın. 5 eşit bezeye bölerek elinizde yuvarlayın.

İlk bezeyin unladığınız tezgaha alın. Oklava yardımıyla tepsi boyutlarında açın. (Gerekirse oklavanın yapışmaması için biraz un serpin.) Açtığınız yufkaya fırça yardımıyla sıvı yağ sürün ve elinizle biraz çekiştirerek yufkayı inceltin. Hazırladığınız patatesli harçtan elinizle serpiştirerek yufkanın üstüne yayın. Yufkayı ucundan kıvırmaya başlayarak rulo yapın ve yağladığınız tepsiye alarak gül şeklinde sarın.
İkinci yufkayı da aynı şekilde hazırlayıp ilk yufkanın bitimine ekleyerek sarın.
Kalan 3 bezeye de aynı işlemleri uygulayın. Tereyağını eritin, üstüne sıvı yağı ekleyin. Soğuyan karışıma yumurta sarısını ekleyin ve tüm yağı fırça yardımıyla hamura sürün. 185 derece önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 50 dakika börek kızarıncaya kadar pişirin. Pişen böreği fırından alın, ilk sıcaklığını atıncaya kadar üstüne bir bez serin. Ilık ya da sıcak servis yapın.

NOT: 100 gr patatesli ev böreği 272 KCal) kaloridir.

börek sözcü ile ilgili görsel sonucu

KIYMALI EV BÖREĞİ

Malzemeler:

1 adet yumurta
1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı su
3 su bardağı un

Arası için:

2 yemek kaşığı tereyağı (tepeleme)
2 yemek kaşığı sıv ıyağ

İç harcı için:

250 gr kıyma
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber

Üzeri için:

1 yemek kaşığı kadar tereyağı

Yapılışı:

İç harcı için soğanı yemeklik doğrayın, 1 yemek kaşığı sıvıyağı tavaya alın. Soğanı ilave ederek pembeleşinceye kadar soteleyin. Kıymayı ilave edin suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin. Tuz biber ekleyerek lezzetlendirin ve ocaktan alın. Hamur için yoğurma kabına un haricinde tüm malzemeyi alın. Elinizle karıştırın ve 2,5 su bardağı unu kaba ekleyerek yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan sert bir hamur elde edebilmek için yarım su bardağı unu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurun.

Hamur toparlanınca mutfak tezgahına alın ve 2-3 dakika daha yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru 12 eşit parçaya bölün ve elinizle yuvarlayın. Üzerine temiz bir bez örterek 15 dakika kadar dinlendirin.
Bir bezeyi unladığınız tezgahta tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Üzerine arası için erittiğiniz tereyağı&sıvıyağ karışımından sürün.

İkinci bezeye de aynı işlemi yapın, yağladığınız ilk bezenin üstüne koyun. 3. bezeye de aynı işlemi uygulayın. Son bezeyi de aynı şekilde açın ve açtığınız bezelerin üzerine koyun (bu beze yağlanmayacak).
Toplamda 4 katlı 3 hamuru gurubu oluşturmamız gerekiyor yani kalan 8 hamuru da aynı şekilde açarak kenara alın. (Hepsini açıp kenara ayırmamızın sebebi aralarına sürdüğümüz yağın biraz donması)
Hazırladığınız ve üst üste koyduğunuz 4'lü ilk hamur grubunu unladığınız tezgahta kullanacağınız tepsi büyüklüğünde açın.

Hamuru boyuna iki parçaya bölün, Hamurun geniş kısmına kıtmayı harçtan fotoğraftaki gibi koyun. Hamuru rulo yapıp, hafifçe burun. Yağladığınız tepsinin ortasına gül böreği gibi sararak koyun, diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayarak tepsiye dizin. Üzerine erittiğiniz tereyağını sürün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 50 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.

NOT: 100 gr kıymalı ev böreği 248 KCal) kaloridir.

PEYNİRLİ EV BÖREĞİ sözcü ile ilgili görsel sonucu

PEYNİRLİ EV BÖREĞİ

Hamuru için;

1 buçuk su bardağı su,
yarım su bardağı süt,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 çay kaşığı dolusu tuz,
1 çay kaşığı dolusu instant maya,
5 buçuk- 6 su bardağı un (kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml.)

Aralarını yağlamak için;

50 gram tereyağı,
Yarım çay bardağı sıvı yağ.

İç harcı için;

Lor peyniri veya beyaz peynir,
Yarım demet maydanoz.

Üzeri için;

Sıvı yağ

YAPILIŞI

Peynirli açma börek hamurunu hazırlamak için gerekli olan un haricindeki malzemeler derin bir kap içerisinde karıştırılır. Elde edilen karışıma azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Yoğrulan hamur eşit büyüklükte 12 parçaya ayrılıp beze yapılır ve hafif unlu bir tepsi üzerine koyulur. Bezelerin üzeri streç film ile örtülür ve iç harcı hazırlanana kadar dinlendirilir.
50 gram tereyağı küçük bir tava içerisinde eritilir ve üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. Peynir ile ince kıyılmış maydanoz, derin bir kap içerisinde harmanlanır (peynirin tuzu az ise biraz tuz ilave edebilirsiniz).

6 adet beze hafif unlu bir zemin üzerinde merdane yardımı ile tek tek pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan bezelerin üzerine fırça yardımı ile yağ sürülür ve üst üste dizilir (üstteki bezeyi yağlamayın). Elde edilen 6 katlı hamur servis tabağına alınır ve buzdolabına kaldırılarak biraz dinlendirilir (soğuk havalarda bu işleme pek gerek kalmıyor, yağı kendiliğinden donuyor Diğer 6 beze de aynı şekilde açılıp yağlanarak üst üste dizilir ve buzdolabına kaldırılır.

İlk hazırlanan 6 katlı hamur merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde açılır. Açılan hamur yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir ve üzerine peynirli maydanozlu harç serpiştirilir. Diğer 6 katlı hamurda aynı şekilde açılıp iç harcının üzerine yerleştirilir.

Hazırlanan peynirli açma börek bıçak yardımı ile kare şeklinde dilimlenir. Üzerine fırça yardımı ile sıvı yağ sürülür ve önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından alınan böreğin üzerine temiz kalın bir bez örtülür ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servise sunulur.

NOT: 100 gr peynirli ev böreği 265 KCal) kaloridir.