Türk mutfağının geleneksel lezzeti güllaç, özellikle ramazanda çok tüketiliyor. Hafif bir tatlı olamasına rağmen oruç tutanların güllacı dikkat ederek tüketmesi gerekiyor. Evde kolayca yapabileceğini güllaç tarifi ve püf nokatları haberimizde. Afiyet olsun... GÜLLAÇ TARİFİ Malzemeler; 1 paket güllaç(10 yaprak güllaç) 1, 5 litre süt 2 su bardağı şeker Çekilmiş fındık 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre) Üzeri İçin; Fındık Vişne Hazırlanışı; Süt ve şekeri tencereye alarak ısıtalım şekerler tamamen eriyince altını kapatalım sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakalım. Çünkü süt kaynar olursa tatlınız hamur olur el yakmayacak şekilde olmalı ılık olunca güllaç yapraklarını derince bir tepsiye koyalım üzerine her yeri ıslanacak şekilde kepçe ile süt dökelim 5 güllaç yaprağını aynı işlemi tekrarlayalım ve 5. katı da sütle ıslattıktan sonra bu kata fındık serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak döşeyelim kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alıp içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine dökelim. Tatlıyı buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyip servis edebilirsiniz. gullac-tarifi KALORİSİ BİR DİLİM EKMEĞE EŞDEĞER Güllaç sütlü bir tatlı… Peki bu, onu masum bir tatlı yapar mı? Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı “1 ince dilim güllaç; 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı sütün toplam kalorisine eşdeğer” dedi ve güllaç tüketirken dikkatli olunması gereken noktaları anlattı. NE KADAR TÜKETMELİ? Güllaç tüm faydalarına karşın neticede bir tatlı. Bu nedenle diyabet hastalarının tüketmemesi, canları çektiyse de porsiyon kontrolüne ve tüketim sıklığına dikkat etmeleri gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, “Ne kadar hafif olursa olsun tatlıyı çok sık tüketmemek gerekiyor. Diyabet hastası olmayan kişiler ise güllaç tatlısını Ramazan boyunca haftada 2-3 kez 1 ince dilim şeklinde tercih edebilirler. Diğer günler ise tatlı niyetine taze mevsim meyveleri seçilmeli. Bu sayede lif, vitamin ve mineral almakla birlikte oruç tutarken gün içerisinde kaybettiğiniz suyu yerine koymuş olacaksınız” diyor. NE ZAMAN TÜKETMELİ? Ramazan'da uzun süre aç kalan midenin iftarda yemekle doldurulması nedeniyle, tatlının iftardan en az bir saat sonra tüketilmesi gerekiyor. Ramazan'da öğün sayısı azaldığı için sahur ve iftarda alınan kalori miktarının arttığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı “Bu nedenle tatlıyı yemek üzerine değil, en az 1 saat sonra, ideali yemekten 2 saat sonra tüketmek. Ayrıca tatlı yemekten hemen sonra yenildiğinde hazımsızlık ve uyku hali gibi problemler yol açabiliyor. Gaz problemi yaşayanlar ise güllaç yapımında laktozsuz süt kullanabilir” diyor. Güllaç tüketirken… *Güllacın gaz sorununa yol açmaması için çok soğuk tüketmeyin *Buzdolabından çıkardıktan sonra biraz bekletin *1 ince dilim güllaç; 1 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve 1 su bardağı sütün toplam kalorisine eşdeğer. *Güllacın kalorisini düşürmek için güllaç yapımında kullanılan sütü light olanlardan tercih edin *Güllaç yapımında kullanılan şeker miktarını düşük tutun *Güllacın ve diğer sütlü tatlıların üzerine toz tarçın serpmek de kan şekerini dengelemek açısından faydalı.