Asıl adı zühre olan Ezo Gelin'den adını alan çorba pirinç, domates salçası, bulgur ve mercimekten yapılır. Ezogelin çorbası adını, Barak Türkmenlerinden Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş (yeni adıyla Dokuzyol) köyünden gelen Ezo Gelin'den alır. İşte ezogelin çorbası tarifi ve malzemeleri... EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ Malzemeleri; 2 çay bardağı kırmızı mercimek 2 yemek kaşığı pirinç 2 tatlı kaşığı bulgur 1 adet kuru soğan 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı tereyağı 6 su bardağı sıcak su 1 tatlı kaşığı nane 1 tatlı kaşığı tuz Ezogelin çorbası nasıl yapılır? Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın. Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz kırmızı mercimeği, pirinci, bulguru ve tuzu tencereye aktarın. Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirme işlemini sürdürün. Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Tereyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Kavrulan soğanlara biber salçasını ekleyin ve 2 dakika daha kavurun. Naneyi ekleyin ve karıştırdıktan sonra soğanlı sosu ocaktan alın. Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan soğan ve salçalı karışımı ekledikten sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin. Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin. Ezogelin çorbası neye iyi geliyor? Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Kansızlara faydalıdır. Anne sütünü attırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.