Her yaştan insanın severek tükettiği el açması börek, kıymalı, patatesli ve ıspanaklı gibi farklı iç malzemeler kullanılarak da yapılabilir. Çıtır çıtır kıvamını tutturmak için haberimizde yer alan el açması börek tariflerini uygulayabilirsiniz. Peki kıymalı, ıspanaklı veya patatesli börek nasıl yapılır? EL AÇMASI PATATESLİ BÖREK TARİFİ Hamuru İçin: 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1.5 çay bardağı sıvı yağı, 1 tatlı kaşığı kuru maya, Tuz, 1 kilo undan 1 çay bardağı eksik un. İçi İçin: 5-6 adet haşlanmış patates, 1 adet soğan, İstediğiniz baharatlardan, Tuz, 1 yemek kaşığı tereyağı. Yağlamak İçin: 125 gr erimiş tereyağı veya 135 gr margarin. Sosu İçin: 1 adet yumurtanın sarısı, 2 yemek kaşığı yoğurt. Üzeri İçin: Susam İçi için; tereyağında ince ince doğradığımız soğanı kavuralımÜzerine haşlanmış patatesleri, tuzu ve baharatları koyup iyice karıştıralım. Sonra harcımızı soğumaya bırakalım ve eşit şekilde ikiye bölelim. Hamuru için; bir kaba yoğurdu, yumurtayı ve sıvı yağı koyup karıştıralım. Üzerine kuru mayayı, tuzu ve unu azar azar ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım. Hamuru 4 eşit parçaya bölelim. Bir parça hamuru önce merdane ile sonra oklava ile açabildiğimiz kadar açalım. Daha sonra üzerine 4 yemek kaşığı tereyağı döküp yayalım ve hamuru elimizde büyütebildiğimiz kadar büyütelim. Sonra resimdeki gibi kıvırıp donmasını bekleyelim. Kalan 3 parça hamuru da aynı şekilde hazırlayalım. Donan 1. hamuru az unlayalım ve tepsi büyüklüğünde açıp tepsiye yerleştirelim. Üzerine patatesli harçtan serpip hazırladığımız 2. hamuru üzerine kapatalım. Bir kaseye yoğurdu ve yumurtanın sarısını koyalım ve çırpalım. Böreğimizin üzerine yoğurtlu yumurtalı karışımdan sürelim. (1 tepsi böreğimizi hazırlamış olduk) Kalan 2 parça hamurumuzu da aynı şekilde hazırlayalım. Böreklerimizin üzerine susam serpelim ve sonra kare şeklinde dilimleyelim. Önceden ısıtılmış 180° fırında kızarana kadar pişirelim. ISPANAKLI BÖREK NASIL YAPILIR? Malzemeleri: 1 su bardağı yoğurt 1 su bardağı su 1 silme tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu yaklaşık 5 su bardağı un (değişebilir azar azar ekleyin) katları için 100gr. kadar tereyağı 4-5 yemek kaşığı kadar sıvıyağ (sonradan ekleme de yapabilirsiniz) içine ıspanaklı harç için: 750gr. kadar ıspanak 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı veya sıvıyağ 2 adet soğan 1 tatlı kaşığı domates salçası tuz, karabiber borek3 ISPANAKLI BÖREK TARİFİ Hamur malzemelerini 4 bardak unla hamur yoğurma kabına alıp gerektikçe un ilave ederek ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur yoğurun. Hamurdan 8 beze yapıp yuvarlak yapın ve bez örtüp dinlenmeye bırakın. Ispanak içi malzemeleri ile ıspanaklı harç hazırlayın. Tereyağını kısık ateşte eritin, sıvıyağ ekleyip karıştırın. Bezelerin dördünü merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açıp aralarını yağla yağlayarak üst üste koyun. En üstü yağlamayın. Diğer 4 bezeyede aynı işlemi uygulayın. Bunlar böreğin alt ve üst kısmını oluşturacak. Fırın tepsinizi hafif yağlayıp birinci grubu tepsi ebatında açın ve tepsiye yerleştirin. Üzerine ıspanaklı harcı yayın. İkinci hamuruda açıp üzerini kapatın. Yanlardan birleştirip karelere kesin. En üstüne yumurta ve sıvıyağ karışımı sürüp 200C dereceli fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. KOLAY EL AÇMASI KIYMALI BÖREK Malzemeler: Hamuru için; 4 su bardağı un 2,5 çay bardağı su 3 çay kaşığı tuz Açarken kullanmak için 1 çay bardağı sıvıyağ borek İç malzemesi; 250 gram orta yağlı kıyma 3 adet soğan 1/2 demet maydanoz yeteri kadar tuz yeteri kadar taze çekilmiş karabiber NASIL YAPILIR? İç malzemesi: Soğanları yemeklik doğrayın, sıcak tavaya 2-3 kaşık sıvıyağ ekleyin ve 2-3 dakika soteleyin, ardından kıymayı ekleyin kıymalar ve soğanlar pişene kadar sotelemeye devam edin. Tuz ve karabiberini ekleyin, ateşten aldıktan sonra ince kıyılmış maydanozları ilave edin. Soğumaya bırakın. Hamuru; Bir cam kasede un ile tuzu karıştırın, içine suyun tamamını ekleyin ve hamur haline getirin. Hamur kabının üzerini nemli bezle örtün ve hamuru en az 3 saat dinlendirin. Burada en önemli nokta hamurun dinlenmiş olması. Dinlenen hamuru unlanmış tezgahta silindir haline getirin ve 8 eşit parçaya ayırın. Sonra ilk parçayı unlanmış tezgahta, merdana ile yaklaşık 15-20 santim kadar açın, yağlanmış tepsinin ortasına koyun. Üzerini bir fırça yardımıyla sıvıyağ ile yağlayın. Diğer hamuru da aynı boyda açın, yağlanmış hamurun üzerine koyun. Bu şekilde üç kat hamuru hazırlayın. Diğer iki kat hamurun arasına da kıymalı harcı paylaştırın. Kalan üç parça hamuru da açın, yine aralarını yağlayarak diğerlerinin üzerine koyun. (Böylece iki katı kıymalı harçla doldurulmuş 8 kat elde etmiş olacaksınız.) En üstteki hamuru da yağlayın ellerinizle yavaşça ortadan yanlara doğru bastırarak, tepsinin içini kaplayacak kadar yayın. Daha sonra çok kısık ateşte tepsiyi çevirerek altını pişirin. Bir tepsi ya da kapak yardımıyla ters çevirin ve aynı şekilde diğer tarafını da pişirin.