Kızarmış patlıcan ve kıyma ile damaklarınızı şenlendirecek olan patlıcan musakka, Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Peki patlıcan musakka fırında veya tencerede nasıl yapılır? İşte tarifi... TENCEREDE PATLICAN MUSAKKA TARİFİ Malzemeler; 5 adet Patlıcan 1.5 su bardağı Zeytinyağı 3 çorba kaşığı Tereyağı 300 gr. Kıyma (kuzu veya dana olabilir) 1 adet Soğan 2 adet Domates 200 gr. Domates 4 adet Dolmalık Biber 1/2 çay kaşığı Tuz Karabiber 3/2su bardağı et suyu veya normal su Yapılışı; Patlıcan musakka yapımına patlıcanların kabuklarını şeritler halinde soyarak başlayabilirsiniz. Soyduğunuz patlıcanları iki üç santim genişliğinde yuvarlak halkalar halinde doğrayın. Yuvarlak şekilde doğradığınız patlıcanlarınızın acı suyunu vermesi için yarım saate yakın tuzlu suda bekletin. Tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanlarınızı soğuk su dolu bir kaba alın. Soğuk sudan çıkan patlıcanlarınızı havlu peçeteyle kurutun, tamamen kuruduğundan emin olun aksi takdirde kızgın yağa atılan patlıcanlar yağda patlamaya neden olacaktır. Daha sonrasında kuruttuğunuz patlıcanları kızgın yağın içerisine atarak rengi dönmeye başlayana kadar çevirerek kızartın. Kızaran patlıcanları fazla yağdan kurtarmak için içerisine havlu kâğıt koyduğunuz bir kabın içerisine alıp fazla yağının emilmesini bekleyin. Fazla yağından kurtulan patlıcanlar musakkanın daha hafif olmasını sağlayacaktır. Kızarttığınız patlıcanların yarısını bir tepsiye güzelce dizin ayrıca bir başka tencerede de tereyağınızı eritip soğanlarınızı ekleyerek biraz kavurun. Sonrasında da kıymanızı ekleyerek kıymanız suyunu salıp çekinceye kadar kavurma işlemine devam edin. Kıymalar kavrulduktan sonra doğradığınız domatesinizi, biberinizi ve sonrasında da tuzunu ekleyin. En son dilerseniz et suyu, dilerseniz de normal suyunu katarak kısık ateşte pişirmeye devam edin. Harcınız pişip hazır olduğunda tepsiye dizdiğiniz patlıcanların üzerine kıymalı harcınızı dökün. En üstüne ise kalan halka halka patlıcanlarınızı ve biber, domatesinizi dizip önceden ısıttığınız 175 derecelik fırına koyun. Patlıcan musakkanız 25-30 dakikaya pişecektir. Fırından çıkardığınız patlıcan musakkanızı sıcak servis tabağına alarak yanında pilavla leziz bir menü yaratabilirsiniz. FIRINDA PATLICAN MUSAKKA TARİFİ Malzemeler; 5 adet patlıcan 250 – 300 gram kıyma (dana veya kuzu olabilir) 1.5 su bardağı zeytinyağı 3 yemek kaşığı tereyağı 2 domates 200 gram doğranmış domates 1 kuru soğan 4 - 5 tane biber 1.5 su bardağı et suyu ( veya su) sarımsak tuz karabiber salça Yapılışı; Patlıcanları alacalı şekilde soyun. Derin bir kaba su doldurup içine 1 ya da 2 çay kaşığı tuz atın ve patlıcanları içinde yarım saat kadar bekletin. (Patlıcanların acısını salması için bu işlem önemlidir.) Patlıcanları tuzlu suya koyduktan sonra bir tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca küp küp doğradığınız soğanı ekleyip kavurmaya başlayın. Soğanlar pembeleşince üzerine kıymayı ekleyin. Kıyma, suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin. Doğranmış domates ve biberi de kıymayı kavurduktan sonra üzerine ekleyin. Bir iki kez karıştırdıktan sonra tuzu da ekleyebilirsiniz. Kaynar haldeki et suyunu (veya musluk suyunu) koyup bir süre kaynatın. Daha sonra altını kısın ve suyunu çekene kadar ağır ağır pişirin. Beklettikten sonra duru suyla yıkayın ve kurulayın. Yanmaz tavada az yağ ile altın sarısı olana kadar kızartın. Fazla yağını almak için kâğıt havlunun üzerinde bekletin. Ardından kızarttığınız patlıcanların yarısını fırın tepsisine dizin ve üzerine kıymalı harcı dökün. Kızarttığınız patlıcanların kalan yarısını da üzerine ekleyin. Halka halka doğradığınız iki domatesi ve biberleri de üzerine dizin. Önceden ısıttığınız 175° fırında 25 – 30 dakika pişirin. (Mutlaka kontrol edin. Fırına göre pişme süresi değişebilir.) Daha sonra (tercihen ısıtılmış olan) bir servis tabağına alıp patlıcan musakkaları sıcak olarak servis edebilirsiniz.