Pazı sarması özellikle Karadeniz mutfağında vazgeçilmez lezzetlerden biridir. Taze taze toplanan pazılar ile yapılan hafif ekşi tadıyla yemeğe bambaşka bir lezzet katan pazı sarması, yaprak sarmanın en büyük rakiplerinden biridir. Yaprak sarmadan biraz daha zahmetli olan pazı sarma o zahmeti fazlasıyla hak ediyor. İşte pazı sarma malzemeleri ve tarifi… PAZI SARMASI İÇİN GEREKEN MALZEMELER Çorbası için; 2 demet pazı 2 soğan 2 diş sarımsak Zeytinyağı 1 domates 1 kaşık domates salçası 1 bardak bulgur Yarım bardak pirinç 1 bardak su (sıcak) 3 kaşık nar ekşisi 1 demet maydanoz Nane 1 küp şeker Sumak Tuz Karabiber Sosu için; 2 bardak su (Sıcak) Yarım kaşık biber salçası Zeytinyağı Yarım limon Tuz PAZI SARMASININ TARİFİ Öncelikle tüm pazı yapraklarını tek tek koparım bol suda yıkayın. Sap kısımlarını ve yırtık yaprakları tencerenin dip kısmına koyabilirsiniz. Kalan sağlam yaprakları kaynar suya batırıp 1 dakika kadar bekletin. Başka bir kabın içinde soğan ve sarımsakları küp küp doğrayın. Pirinçleri ve bulgurları yıkayıp süzün. Ardından maydanozları ince doğrayın. Domatesleri de rendeleyin. Geniş bir tencereye soğan ve sarımsakları kavurun. Ardından domatesleri koyun. Daha sonra şekerini koyun. Biraz karıştırdıktan sonra salçasını da ekleyin. En son pirin ve bulgurlarla birlikte baharatlarını ve nar ekşisini de ekledikten sonra biraz su koyup kısık ateşte pişirin. Pirinçler çok yumuşamadan ocaktan alın. Daha sonra maydanozlarını ekleyip karıştırın. Pazı yapraklarını damarlar üstte kalacak şekilde serin ve bir bıçak yardımı ile damarları ezin. Harçtan bir parça alıp sarın. Yırtık yaprakları sardığınız tencereye dizin. Tüm harç bitene kadar bu işlemi yapın. Bir başka yerde sosunu hazırlamak için malzemelerin hepsini karıştırın. Dizdiğiniz yaprakların üzerine dökün. Üzerine bir tabak koyup tencereyi kapatın.30 dakika kadar pişirin. Ilık servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. [old_news_related_template title="Enginar dolması tarifi: Enginar dolması nasıl yapılır? İşte püf noktaları..." desc="Baharın gelmesiyle, taze enginar tezgâhlardaki yerini aldı. Hazır tam mevsimiyle mis gibi enginar dolması tarifi vermenin zamanı geldi. İşte enginar dolması malzemeleri, püf noktası ve yapılışı…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/05/iecrop/enginar-dolmasi-tarifi-shutter_16_9_1554476797.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/enginar-dolmasi-tarifi-enginar-dolmasi-nasil-yapilir-iste-puf-noktalari-szcu9/"]