Türk mutfağının vazgeçilmez şerbetli tatlılarından biri olan şekerpare hem irmikli hem de irmiksiz yapılabilir. Üzerinde yer alan minik fındıklar ile cezbeden şekerpare tarifi ve kalorisi haberimizde. İşte ağızda dağılan şekerpare... İRMİKLİ ŞEKERPARE TARİFİ Malzemeler; 250 gr oda sıcaklığında margarin 2 adet yumurta 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 1 su bardağı irmik Yarım su bardağı pudra şekeri Aldığı kadar un Şerbeti için; 4 su bardağı toz şeker 4 su bardağı su Yarım limonun suyu Üzeri İçin: 1 adet yumurta sarısı Yapılışı; Şerbeti için; toz şeker ve suyu tencerede orta ateşte kaynatıp, limon suyunu ilave edip 3-4 dakika daha kaynatıp, soğumaya bırakım. Derin bir kaba margarin, vanilya, yumurtalar, irmik ve pudra şekerini ilave edip karıştırın, elde ettiğiniz karışıma azar azar unu ve kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur oluşturun. Hamurdan küçük parçalar koparıp avucumuzla oval olarak yuvarlayın, yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üstlerine yumurta sarısını sürüp çatalla şekerparelerin üstlerini çizin. Önceden ısıtılmış 170° fırında üstü hafif kızarana kadar pişirin. Üzerine soğuk şerbeti gezdirin. sekerpare-tarifi-shutter İRMİKSİZ ŞEKERPARE TARİFİ Hamuru için; 125 gram oda ısısında yumuşamış margarin 1 çay bardağı sıvı yağ 4 yemek kaşığı pudra şekeri 2 yumurta 1 çay kaşığı karbonat 3,5 buçuk su bardağı un Üzeri için; 1 yumurtanın sarısı. Şerbeti için; 4 su bardağı su, 3 su bardağı toz şeker, Çeyrek limon suyu Yapılışı; Öncelikle tatlının şerbetini hazırlamak için toz şeker ve suyu tencereye alın. Ocağın üzerinde kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 15 dakika kadar kaynatın. Kaynayan su-şeker karışımına limon suyu ilave edin ve 1-2 dakika daha kaynatılıp ocaktan alın.Hazırlanan şerbeti oda ısısında soğumaya bırakın. Hamuru hazırlamak için gerekli olan karbonat ve un haricindeki malzemeler, derin bir kap içerisinde karıştırın. Elde edilen karışıma karbonat ile 3,5 su bardağı unu ilave edin. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Elde edilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın oval veya yuvarlak şekiller verin. İrmiksiz şekerpare hamurunu tepsiye dizmeden önce tepsinizi yağlayın. Üzerilerine fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülür ve çatalın tersi ile çizik atın.Önceden ısıtılmış 180° fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Fırından alınan tatlılar 5 dakika dinlendikten sonra hazırladığını şerbeti dökün. İrmiksiz şekerpare şerbetini çekip soğuduktan sonra, servis tabağına alın. Fındık, fıstık veya Hindistan ceviziyle süsleyin. ŞEKERPARE KAÇ KALORİ? 100 gram şekerpare 290 kaloridir.