Sözcü Plus Giriş

Seleber taş üzerinde Şırnak kebabı

Hilal yaylasında pikniğe giden Şırnaklılar, etlerini geleneksel yöntemle taş üzerinde pişiriyor.

Güncellenme: 11:22, 29/05/2021
Seleber taş üzerinde Şırnak kebabı

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba ve Hilal yaylalarında pikniğe giden yörenin yerlisi Goyan aşireti mensubu piknikçiler etlerini geleneksel yöntmele taş üzerinde pişiriyor. Yaylada ateşe dayanıklı taş tava anlamına gelen ince ve geniş “seleber” dedikleri taşlar bulan vatandaşlar taşları yıkadıktan sonra etlerini bunların üzerinde pişiriyor.

Ateşin üzerine konulan taş iyice ısındıktan sonra kuyruk yağını taşın belli noktalarına bırakıp yağı taş üzerinde eriten vatandaşlar daha sonra kuşbaşı doğradıkları etlerini taşın üzerine döşüyorlar, taşın hazır hale gelmesi yaklaşık 30 dakikayı buluyor. Etin taş üzerinde pişmesi ise taşın kalınlığı ateşin kızgınlığına göre 30 ile 40 dakika arasında değişiyor. Taşta kebap yapan vatandaşlar bunun normal tavalardan şişlerden ve kavurmalardan on kat daha güzel olduğunu söylüyor.

“TAVA YERİNE SELEBER”

Yaylada piknik yapan Goyan aşireti lideri Hazım Babat, “Eskiden pikniğe veya ava gittiğimizde her zaman tava veya tencere bulamazdık. Biz seleber diyoruz tabii her taş olmaz ateşe dayanıklı ateşte patlamayan taşları bulduktan sonra güzelce yıkıyoruz, daha sonra ateşin üzerine koyuyoruz taşımız iyice ısınıyor, etlerimizi ısınan taşın üzerine diziyoruz çok lezzetli oluyor, saçta yapılan tencerede yapılan veya kavurmadan daha lezzetli oluyor” dedi.

İlginizi ÇekebilirÜnlü şeften 'sahte gurme' uyarısıÜnlü şeften 'sahte gurme' uyarısıİlginizi Çekebilirİzmir 'masterchef' Lisesiİzmir 'masterchef' Lisesi
Yayınlanma Tarihi:11:21,