87 yaşında vefat eden ödüllü müzik eğitimcisi, müzik yazarı ve edebiyatçı Ahmet Say için Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde anma töreni yapıldı. Törene Fazıl Say ve eşi Ece Dağıstanlı, Ahmet Say'ın eşi Handan Say, yazar ve şair Ahmet Telli, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, oyuncular Fırat Tanış, Mustafa Alabora ve çok sayıda edebiyat ve siyaset dünyasından isim katıldı.
(FOTO: SÖZCÜ)
FAZIL SAY: VAKIF KURMAYI PLANLIYORUZ Ahmet Say'ın oğlu Fazıl Say "Babamın pek çok insana dokunmuş olduğunu görüyoruz. O herkesin, Türkiye'deki tüm müzikçilerin Ahmet abisiydi. Bu bizim ailemiz için büyük bir onur. Onun edebiyat eserlerine de müzik eserlerine de sahip çıkacağız. Babamın ve Say ailesinin eserlerinin olduğu bir Say Vakfı  kurmayı planlıyoruz" dedi. "12 EYLÜLDE KİTAPLARI PİYANOYA SAKLAMIŞTIK" 12 Eylül darbesinde yaşadıkları bir anıyı anlatan Say, "Eve jandarmalar gelmişti. Babam evdeki tüm sol kitapları duvar piyanosunun içine koydu. Her yeri aradılar, sonra piyanoya bakıp bu ne dediler. Yazık, Anadolu çocuklarıydı. Babam piyano, oğlum çalıyor deyince, 'O zaman bize mastika çalsın' demişlerdi. Ama piyanodaki kitaplardan dolayı avangard sesler çıkıyordu" diye konuştu. (FOTO: SÖZCÜ) BABASINA BESTELEDİĞİ PARÇAYI ÇALDI Fazıl Say konuşmasının ardından babası için Aralık ayında bestelediği 'Babam Ahmet Say' isimli bestesini ilk kez çaldı. Babasına dinletme fırsatı olmadığını anlatan Say, "Kayıt hazır olsa babama dinletebilir miydim? Bir yandan beğenip bir yandan 'ne gerek var' diye azarlayabilirdi. Çok nev-i şahsına münhasır biriydi" ifadesini kullandı.
(FOTO: SÖZCÜ)
KOCATEPE'DE CENAZE TÖRENİ Ahmet Say'ın cenazesi, törenin ardından son yolculuğuna uğurlanmak üzere Kocatepe Camisi'ne getirildi.
(FOTO: SÖZCÜ)
Buradaki törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı katıldı.
(FOTO: SÖZCÜ)
Fazıl Say ve yakınları törende taziyeleri kabul etti. Ahmet Say, öğle namazı sonrasında kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.
(FOTO: SÖZCÜ)
AHMET SAY KİMDİR? 1935 yılında İstanbul'da Kadıköy'de doğan Ahmet Say, küçük yaşta piyano eğitimine başladı. İstanbul Erkek Lisesi'ni bitiren Say, 1946'da İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi. 1950'de konservatuvarı terk etti. 1954 yılında basın-yayın eğitimi almak için Almanya'ya gitti. Türkiye'ye döndüğünde Bingöl'de üç yıl öğretmen, halk eğitimcisi ve folklorcu olarak çalıştı. Bu dönemde türkü, ağıt ve masallar derledi, halk dansları toplulukları kurdu ve çocuk toplulukları yetiştirdi. DARBEDEN SONRA HAPİS YATTI 1967'de Türk Solu dergisinin yazı işleri müdürü olan Say, 12 Mart darbesi döneminde 17 ay hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra Kocakurt romanını yazdı (1976). 1977'de ise Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu, Ragıp Gelencik, Demir Özlü, Ali Püsküllüoğlu ile aylık Türkiye Yazıları'nı çıkarttı. 1980'den başlayarak kendisini bütünüyle müzik yazarlığına verdi.
Ahmet Say
Konservatuvarlar ile üniversitelerin müzik bölümlerinde temel eser olarak okutulan müzik kitaplarının yazarı olan Ahmet Say, 'Kamil'in Atı' adlı öykü ile 1970 yılında TRT Ödülleri Öykü Yarışması'nı, 1974 yılında Yeni Adımlar dergisinin açtığı Sabahattin Ali Hikâye Yarışması'nda Birincilik Ödülü'nü, Antalya Film Festivali Öykü Yarışması'nda Mansiyon Ödülü'nü, 28. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde Sanat Çınarı Ödülü'nü kazandı.