Müzenin denizcilik koleksiyonundaki ‘en’ler de hayli dikkat çekici. İşte o objeler: En yaşlı obje: Rosalie, Avrupa’nın bilinen en eski buharlı römorkörü. 1873’te Hollanda’da inşa edilen gemi 95 HP gücündeki orijinal bileşik buharlı makinesi dolayısıyla türünün tek örneği.
Rosalie
En genç obje: RMK Marine Tersanesi’nde 2020’de inşa edilen İttir Kaktır, içten motorlu bir gezinti teknesi ve aynı zamanda römorkör.
İttir Kaktır
En yeni obje: Atatürk bölümünde sergilenen ve Acar Vapuru’ndan alınmış olan gemi dümeni. Acar Motoru, Atatürk için 1937’de Almanya’da yaptırıldı. Başta Atatürk olmak üzere, Boğaz, Adalar ve Yalova arasında yapılan geziler için devlet büyükleri tarafından kullanıldı.
Gemi dümeni
En hafif obje: Müze koleksiyonunda yer alan cam şişede küçük gemi modelleri. En ağır obje: Uluçalireis Denizaltısı. 1944’te 93 metre uzunluğunda 2 bin 400 ton olarak inşa edildi. 1971’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na katıldı, TCG Uluçalireis adı verildi. En küçük obje: Bezard üretimi cep pusulası. Pusulanın yüksekliği 7.5 cm, eni 5.2 cm ve derinliği ise 6 cm.
Cep pusulası
En ilgi gören obje: Fenerbahçe Vapuru. 1952’de İskoçya’da inşa edildi. Uzun yıllar Sirkeci-Adalar-Yalova-Çınarcık arasında sefer yaptı. En ilginç obje: Gezgin Giacomo de Stefano’nun Londra’dan İstanbul’a uzanan, 6 ay süren ve toplamda 5 bin 200 km yol kat ederek 12 ülkeyi gezdiği motorsuz tekne Clodia, 2012’den beri müzede sergileniyor.