Ramazan ayının gelişiyle birlikte pek çok kişi oruç tutmaya başladı. Bu dönemde, sağlığınızı koruma altına almak için özen göstermeniz gereken pek çok konu var. Bütün bu süreçte uzun saatler aç ve susuz kalmak, hatalı beslenmek ve vücudu yormak özellikle kalp hastaları için büyük bir risk oluşturuyor. Sağlık açısından kötü sonuçlar doğurabilecek bu riski ortadan kaldırmak için dikkat edilmesi gereken 12 başlık var… 73 1- İftarı bu besinlerle açın: İftarı bir bardak su veya 1 adet hurmayla açın. Yemeğe başlamadan önce su içilmesi tüm gün kaybettiğiniz sıvının yerine konması ve doygunluk hissi oluşması için çok önemli. Ardından bir kase çorba için. Beyaz et, sebze ve salata gibi diğer yiyecekleri ise yavaş bir tempoda tüketin. Tatlı olarak iftardan en az bir saat sonra sütten yapılmış tatlıları, dondurmayı ya da meyveleri yemeyi tercih edin. 2- Akdeniz mutfağını tercih edin: Beyaz et, süt ürünleri, sebze ve salata ağırlıklı beslenme tarzını yansıtan Akdeniz mutfağını benimsemek kalp sağlığı için en faydalı olanı. Kalp ve damar sağlığınızı korumak için haftanın her günü kırmızı et tüketiminden, yüksek kalorili hamur işi ve tatlılardan, tuz oranı yüksek ve sağlıksız yağ içeren paketlenmiş hazır raf ürünlerinden kaçınmak çok önemli. 3- Aşırı miktarda yağlı, tuzlu ve tatlı besinlerden kaçının: İftar veya sahur sofrasında sakatat, salam, sucuk ya da pastırma gibi tuzlu ve yağlı besinleri, hamur işlerini, yağda kızartılmış yiyecekleri, şerbetli tatlıları tercih etmeyin. Yemeklere kesinlikle fazladan tuz eklemeyin. 65 4- İftar ile sahur arasında en az 2 litre su için: İftar ve sahur arasında sıvı kısıtlamasını gerektirecek özel bir durumunuz yoksa en az 2 litre su için. Ayrıca 1 şişe maden suyu içmenizin mineral takviyesi açısından yararı olabilir. Ancak kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon hastası iseniz içeceğiniz maden suyunun sodyum içeriğine dikkat etmelisiniz. 5- Hızlı ve aşırı yemek yemeyin: İftarda hızlı ve aşırı bir şekilde yemek yemeyin çünkü dolu bir mide, kalbin iş yükünde artışa ve kalbe giden kan miktarında azalmaya neden olarak kalp krizini ve ritim bozukluklarını tetikleyebiliyor. Kalbinizi yormamak için iftar ve sahur arasında yiyeceğiniz besinleri üç öğüne bölün 6- Tok tutan besinler tüketin: Lifli, uzun süre tok tutacak olan yoğurt, peynir, sebze, ceviz, fındık, çiğ badem gibi kuruyemişler ile tahıl ve baklagillerden zengin yiyecekleri tüketin. Ramazanda protein de tüketebilirsiniz. Önemli olan aşırıya kaçmamak ve kalitesine güvendiğiniz yerlerden et satın almak veya bu etleri kullanan restoranlarda et yemek. Yüksek tansiyon hastalığınız varsa ve sahurda kahvaltı edecekseniz kan basıncınızın yükselmesini önlemek için az tuzlu peynir ve zeytin, domates, salatalık, 2-3 dilim kahverengi ekmek (çavdarlı, yulaflı vd.), bir kase az yağlı yoğurt ve salata tüketebilirsiniz. Bu dönemde proteine ihtiyaç duyacağınız için yine sahurda, haftada 2-3 adet olmak şartıyla yumurta yemeniz fayda sağlar. 72 7- Nikotinden uzak durun: Özellikle iftarda ve hemen sonrasında sigara içmek çok tehlikeli. Sigara, kanın kalbe oksijen taşıma kapasitesinde azalmaya, pıhtılaşma özelliğinde artışa ve kalbi besleyen koroner damarlarda büzüşmeye neden olarak kalp krizleri ile ölümcül ritim bozukluklarını tetikleyebiliyor. Halen sigara içiyorsanız, ramazan ayından başlayarak sigarayı bırakmanız hastalıklarınızla ilgili önemli yarar sağlayacak. 8- Açık çay için: İftar veya sahurda fazla miktarda çay ile kahve içmek, içerdikleri kafein ve tein maddeleri yüzünden kalp atım hızında artışa, kalp ritminde ve tansiyonda dengesizliklere yol açabiliyor. Bu nedenle çayı az demli ve günde 2-3 küçük bardağı geçmeyecek şekilde için. Kahveyi 1 fincandan fazla tüketmeyin. Gazlı içecekler yerine ayran veya kefir gibi içecekleri tercih edin. Kan şekerini aniden yükseltmesi ve fazla kalori içermesi nedeniyle meyve suyunu ölçülü tüketin. 9- İlaç içmeyi aksatmayın: İlaçlarınızı hiçbir şekilde aksatmayın. Kullanmakta olduğunuz ilaçlarınızın sahur ve iftarda alacağınız şekilde yeniden düzenlenmesi için hekiminize başvurun. Örneğin sıcak aylara rastlayan oruç tutulan günlerde idrar söktürücü ve bazı tansiyon ilaçlarının dozunun azaltılması gerekebiliyor. 10- Sıcak ortamlara girmekten kaçının: Açlık ve susuzluğun etkisini azaltmak için güneşin altında ve sıcak ortamlarda bulunmayın. Sıcak hem su ve tuz kaybına bağlı tansiyon düşüklüğüne hem de vücudun ısı dengesinde bozulma ve damarlarda ani büzüşme nedeniyle tansiyon yüksekliğine yol açabiliyor. 11- Sakinlik kalbin en güzel ilacı: Yorucu iş temposundan, iki saatten fazla ayakta kalmaktan ve stresten mümkün olduğunca uzak durun. Bunlar açlık ve susuzlukla birleştiğinde baygınlık, kalp krizleri ile ritim bozukluklarına zemin hazırlıyor. 70 12- Hareketsiz kalmayın: Yorucu günlük işlerinizi ve sporu su, tuz ve enerji kaybını azaltabilmek için iftar sonrasına bırakın. Bu arada unutmayın ki kalp ve tansiyon hastaları için düzenli egzersiz yapmak önemli ancak aşırı efordan sakının. Yemekten en az 1 saat sonra kısa, yorucu olmayan fiziksel aktivitelerde bulunabilirsiniz. Örneğin 20-30 dakikalık normal tempolu yürüyüşler yapmak sindirime katkı sağlamanın yanında reflü ve hazımsızlık yakınmalarını da azaltıyor.