Birçok kültürü barındıran Adıyaman önemli kültürel miraslara ev sahipliği yapıyor. Tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden Adıyaman'ın geçmişinin M.Ö. 40.000 yıllarına kadar uzandığı anlaşılmıştır. Adıyaman'ın tarihi yerleri ve doğal güzellikleri bakımından Güneydoğu Anadolu'da eşsiz bir konumu vardır. Eğer siz de Adıyaman'da gezilecek mekanlar nerededir? diye merak ettiyseniz hadi buyurun Nemrut Dağı'ndan, Karakuş Tümülüsü'ne, Haydaran Kaya Mezarları'ndan Cendere Köprüsüne kadar onlarca tarihi yerleriyle Adıyaman... NEMRUT Türkiye’nin güneydoğusunda tanrıların ve kralların dev heykellerini barındıran ve UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı Ören Yeri, 2150 metre yükseklikte etkileyici bir manzara sahip bir yerdir. Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir. Varlığı bilinmekle beraber kral mezarı, henüz keşfedilememiştir.Bugün Nemrut Dağı’nın batı tarafında taştan yapılma bu dev heykellerin sadece yıkıntıları ve başları görülüyor. Güneşin batışı ya da doğuşu buradan seyretmek ayrı bir keyiftir.
shutterstock_1079602976 Nemrut
KARAKUŞ TÜMÜLÜSÜ (KADINLAR ANIT MEZARI) Nemrut Dağı Milli Park giriş noktasında yer alan Kommagenelilerin kraliçelerine ait Anıt Mezar yöre halkı tarafından sütün üzerinde bulunan kartal heykelinden dolayı Karakuş olarak adlandırılmaktadır. Kral Antiochos Theos'un yerine geçen oğlu II.Mithradates annesi İSİAS için bu anıt mezarı inşa ettirmiştir. Anıt mezara pers prensleri ile evli olan kız kardeşleri Laodike ve Antiochis'in Pers-Roma savaşında öldürülmesiyle cenazelerini annesinin yanına gömmüştür. Karakuş anıt mezarında dört Kommagene kraliçesi yatmaktadır. Anıt mezarının etrafındaki beş sütundan biri tahrip olmuştur. Güneydeki sütun üzerinde Kartal, doğudaki sütunlar üzerinde Aslan ve Boğa, batıdaki sütun üzerinde ise Kral 2. Mithridates'in kız kardeşi Laodike ile tokalaşma kabartması vardır.
Kararkuş Tümülüsü Kararkuş Tümülüsü
HAYDARAN KAYA MEZARLARI Kaya mezarlarının bulunduğu yerdir. Adıyaman'ın 17 km. kuzeyinde Taşgedik Köyü sınırları içinde yer alır. Kabartma, ana kaya üzerine diktörtgen bir niş içine yapılmış, Güneş Tanrısı Hellias ve Kral Antiochos’un tokalaşmasını tasvir eder. TÜRKİYE’DEKİ EN GÜZEL 5 KÜLTÜR MİRASI
  CENDERE KÖPRÜSÜ Eski adıyla Chabinas olan şimdiki adıyla Cendere suyu üzerinde bulunan köprü İ.S.. 1 yy. sonlarında Samsat'ta karargah kurmuş olan 16.Roma Lejyonu Septimius Severus tarafından inşa edilmiştir. Septimius Severus bu muhteşem köprüyü ailesi onura inşa etmiştir. Giriş ve çıkışlarda yer alan sütunları, eşi Jullia Domna, büyük oğlu Caracalla küçük oğlu Geta ve kendi adın diktirmiştir. Caracalla'nın taht kavgası sonucu kardeşi Geta’yı ortadan kaldırması ile sütunlardan biri kaldırılmıştır. Köprü kemeri 92 adet taş blokun üst üste bindirilmesi ile inşa edilmiştir. Deprem ve yer sarsıntılarına karşı köprü ve sütunlara esneklik payı verilmiştir. Köprü üzerindeki sütunlar kitabelerle süslenmiş, köprünün tarihi ve yapılışı hakkında bilgi vermektedir. Tarihi Cendere–Roma Köprüsü iki kez restorasyon görmüştür.
Cendere Köprüsü Cendere Köprüsü
ST. PAUL SÜRYANİ KİLİSESİ
St.Paul Süryani Kilisesi 18. yüzyılda yaptırılmıştır. Adıyaman Merkez Mara Mahallesindedir. 1905 tarihli kitabesinden Kilisenin oldukça eski bir yapı olduğu anlaşılmaktadır. St. Pavlov ismiyle anılan bir Süryani kilisesidir.