Bergama'ya mükemmel bir tatil için yolculuk yapacaklara yardımcı olacak gezi rehberiyle, Bergama'nın en önemli tarihi ve turistik yerlerini keşfedebilirsiniz. İşte Bergama gezisinde gidilecek o yerler... BERGAMA'YA NASIL GİDİLİR? Bergama, İstanbul'a 998, Ankara'ya 690, İzmir'e 108, Dikili'ye 30 kilometre uzaklıkta. İzmir garajından düzenli olarak Bergama'ya otobüs seferleri mevcut. İzmir'e İstanbul ve Ankara'dan tren seferleri de var. Bergama'ya en yakın havaalanı ise İzmir Adnan Menderes Havaalanı. BERGAMA GEZİLECEK YERLER BERGAMA MÜZESİ Pitane, Myrina buluntularının yanı sıra müze koleksiyonu ağırlıklı olarak Pergamon antik kentinin kazı buluntularını kapsıyor. Etnografik malzemeler de sergilenenler arasında. PERGAMON Denizden yaklaşık 400 metre yükseklikte Bakırçay'ın iki kolu arasında yer alan kentteki en eski yerleşim İÖ. 8. yüzyıla tarihleniyor. Bergama akropolisi, antik dünyada Helenistik Attalid hanedanının başkenti ve büyük bir öğrenme merkeziydi. Anıtsal tapınaklar, tiyatrolar, stoa veya portikonlar, spor salonu, sunak ve kütüphane, geniş bir sur duvarı ile çevrili eğimli araziye yerleştirilmiştir. Kybele Tapınağı, akropole görsel olarak bağlı bir başka tepede, kuzeybatıya uzanır. Daha sonra şehir, Asclepieion şifa merkezi ile bilinen Roma eyaletinin başkenti oldu. Akropolis, alt yamaçlardaki modern Bergama kenti ve çevresinde, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının kalıntılarını ve mezar höyüklerini içeren bir araziyi taçlandırmaktadır.
shutterstock_1054909607 Pergamon
ALLİANOİ İyi korunmuş, yaklaşık 2000 yıllık bir Roma kaplıca kenti, 1998 yılında keşfedilen ve kısmen yapılan kazılarla ortaya çıkarılmış. Romalılar döneminde sağlığa faydaları için tercih edilen banyolara ve doğal kaynaklara ev sahipliği yapıyordu. 30 bin metrekarelik bir alana yayılan bu termal kent şüphesiz Anadolu arkeolojisinin son yıllardaki en önemli keşiflerinden. Üç katlı ılıcanın çok iyi derecede korunmuş olması, eşsiz mozaikleri, mimari ve yontuları Allionoi'yi benzerine az rastlanır bir termal kent yapıyordu. Ancak Allianoi, 2010 yılında üzeri killi toprakla örtülerek tarihe tekrar gömüldü. TÜRKİYE'NİN 5 GÜZEL KÜLTÜR MİRASI
BERGAMA BAZİLİKASI Kırmızı Saray veya Kızıl Avlu da denilen bu devasa kırmızı tuğlalı bazilika, Bergama antik kenti Pergamon'da bulunan anıtsal bir harabedir. Tapınak, büyük olasılıkla Hadrianus (MS 117-138) tarafından Serapis ve Isis tanrılarına adanmış bir tapınak olarak inşa edilmiştir. Daha sonra Bizans döneminde bir kiliseye dönüştürülmüş. İç mekân ciddi bir şekilde mahvolmuş olsa da, bina, tapınağın ne kadar uzun zaman ayakta kaldığını ve ne kadar etkileyici göründüğüne dair harika bir fikir vermektedir. İç mekan, iki sıra sütun ile üç koridor halinde bölünmüştür. Ortadaki koridor, altta bir apsis ile altta bir kript ile sona ermiştir. İki adet kuleyi de barındıran bazilikada bugün cami olarak kullanılan kule korunurken diğer kule harap durumda. Harap durumdaki kulenin Osmanlılar zamanında hapishane olarak da kullanıldığı bilinmektedir.
Bergama Bazilikası Bergama Bazilikası
KOZAK YAYLASI Kozak Yaylası, en kaliteli çam fıstığı yetiştirilen doğal bir cennettir. Antik çağlardan beri çam fıstığı ile birlikte üzümleri ve şarabıyla ünlüdür. Bölgede, Roma Dönemi'nden kalan sıcak su kaynakları ve antik Perperene kenti yer alıyor. Piknik alanlarının da bulunduğu Kozak Yaylası'nda çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir. Doğaseverlerin ziyaret etmesi gereken eşsiz güzellikte bir yer.