Bolu hem Türkiye'deki metropollere yakınlığıyla hem gezilecek yerleriyle dikkat çekiyor. Bolu, tarihi ve gezilecek görülecek yerleriyle Türkiye'nin önemli şehirleri arasında yer alıyor. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 17 Temmuz 1934 tarihinde yaptığı ziyarette, Halkevinin hatıra defterine “Bolu Halkevinde bir gece kaldım. Bolu’nun güzelliğinden, halkın coşkun sevinçlerinden çok mütehassis oldum.” sözleriyle övdüğü Bolu'nun tarihi ve turistik yerlerini derlediğimiz yazımızdan faydalanacağınız umuyoruz... Bithynium, Cladiopolis, Hadrionapolis, Bizans döneminde bir piskoposluk merkezi olduğu için Polis, daha sonra 11. yy’da yöreye gelmeye başlayan tarafından Bolu olarak adlandırılan kent, iklimlerin kesiştiği bir il olmasından ötürü çok çeşitli flora ve fauna özelliklerine sahiptir. Bolu'da, merkez ilçe ile birlikte 9 ilçe, 4 belde ve 491 köy vardır. Bolu, orman oranı açısından en zengin illerimizden, özellikle de kış turizminin gözde yerlerinden biridir. İşte tarihi ve turistik ve de doğal güzellikleriyle Bolu... ABANT GÖLÜ Bolu'nun 34 kilometre güneybatısında Abant Dağları üzerinde tabii bir göldür. 1988 yılında 1150 hektarlık bölümü “Tabiat Parkı” olarak koruma altına alınan Bolu'nun simgesi olmuş, büyüleyici güzelliğiyle en popüler tatil merkezlerinden biri olarak mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Göl çevresi zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Gölün kenarları da çeşitli su bitkileriyle ve nilüferlerle doludur.
shutterstock_70821634 Abant Gölü
YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmıştır. Havza kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yeraltı akışlarıyla birbirine bağlı, kuzeyden güneye 1500 metre mesafede sıralanmış 7 gölden oluşmuştur. Milli park içindeki “Köyyeri” mevkiinde yeni Bizans dönemine ait bulunan kalıntılardan, eski dönemlerde bölgenin bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır. Çok sayıda bitki türünü içeren milli park, Türkiye'nin en güzel, karışık doğal ormanlarına sahiptir. Milli Park sahasında 100’ün üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Yedigöller Milli Parkı tam bir doğa cenneti durumundadır. “Kapankaya Manzara Seyir Yeri”ne çıkılarak gölleri ve eşsiz peyzaj güzelliklerini görmeniz mümkündür. AKKAYA TRAVERTENLERİ Mudurnu yolu üzerinde bulunan travertenler, “Bolu'nun pamuk kalesi” olarak ün yapmış olup, yemyeşil doğa ile bütünleşen bir manzara sergiler. Özellikle yaz aylarında traverten havuzları serinlemek amacıyla çok ilgi görmektedir. Doğaseverlerin rağbet ettikleri özel bir yerdir. SONBAHARDA GEZİLECEK YERLER
SEBEN KAYA EVLERİ Bolu'nun Seben İlçesinde, birbirine yakın aralıklarla, kayalara oyularak yapılmış çok sayıda evden oluşan yerleşim yerleridir. Yerleşim yerinde, kırmızı boyalı haç işaretlerine rastlanması; bazı evlerde şapel, rölik çukuru gibi uygulamalara yer verilmesi; bu evlerin Erken Hıristiyanlık Dönemi'nden, Orta Bizans Dönemi'ne kadar kullanılmış olabileceğini düşündürmektedir. 1402 yılında yapılan Ankara Savaşında Timur'a yenilen Yıldırım Beyazıt'ın oğlu Mehmet Çelebi'nin de bu kya evlerinde saklandığı rivayet edilir. AKŞEMSEDDİN TÜRBESİ İstanbul’un manevi Fatihi ve büyük ilim adamı, asıl ismi Muhammed Şemsettin bin Hamzâ yani Akşemseddin, 1459 tarihinde vefat ettikten sonra Göynük’teki târihî Süleymân Paşa Câmii’nin bahçesine defnedildi. 1464 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından türbesi inşa edildi. Kesme taştan yapılmış türbe, altıgen planlı ve kubbe ile örtülüdür. Beden duvarlarının her kenarında sivri kemerli niş içinde dikdörtgen pencereler yer almaktadır. 2. sıra pencereleri sivri kemerli ve alçı şebekelidir. Türbenin kuzeydoğu köşesinde sivri kemerli niş içerisinde, alınlığında inşa kitabesi bulunan giriş kapısı yer almaktadır. Türbe içersinde Akşemseddin ve oğullarının sandukaları bulunmaktadır. KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ Bolu şehir merkezinin 38 kilometre güneydoğusunda bulunmaktadır. 1982 yılında ilan edilen Bolu–Köroğlu Dağı Turizm Alanı 1. Gelişim Bölgesi içinde yer alır. Bölgedeki 5 adet tesis, kış sezonu olan Aralık–Nisan ayları arasında toplam faaliyet göstermektedir. Otelleri bünyesinde 2 ana kayak alanı içerisinde toplam 18 adet mekanik tesis ile 25 adet pist vardır. Pistlerin toplam uzunluğu 40 kiometreyi bulmaktadır. Türkiye'nin en büyük snowpark'ları da Kartalkaya’da bulunmaktadır.
shutterstock_573007351 Kartalkaya
GÖLCÜK TABİAT PARKI Bolu'nun 13 kilometre güneyinde suni olarak yapılmış bir set gölüdür. Gölün yüzeyi 4.5 hektar, çevresi yaklaşık 1.300 metredir. Muhteşem bir görüntüye sahip olan göl ve çevresine araçla giriş yapılmamaktadır. Etrafı çam ve köknar ağaçları ile kaplı göl, “Orman İçi Dinlenme Yeri” olarak Milli Parklarca koruma altındadır.