Denizli gezilecek yerler ve tarihiyle dikkat çekiyor. Başlangıcı Kalkolitik Çağa kadar uzanan Denizli, bereketli bir bölge olarak, Luvia, Frig, Pers, Yunan ve Roma gibi medeniyetlerin merkezi olmuştur. Eski kent, modern şehrin 6 kilometre kuzeyindedir ve Antiokos tarafından inşa edilmiş ve eşi Laodikea'nın adını almıştır. Şehirden, Hristiyanların Vahiy Kitabında yedi kiliseden biri olarak bahsedilmektedir. Yakındaki Triopolis şehri ise, piskoposların merkezi olarak biliniyordu. Denizli'deki tarihi kalıntılardan en önemlisi, diğerlerinden daha iyi korunmuş olan Roma ve Bizans kalıntılarıdır. Daha sonra Selçuklular ve Osmanlılar, İslam mimarisinin güzelliklerini Denizli'ye eklemiştir. İşte tarihi zenginliklerle dolu Denizli'nin gezilecek tarihi ve turistik yerleri... DENİZLİ'YE NASIL GİDİLİR? Denizli'ye trenle ve karayolu ile kolaylıkla ulaşılabiliyor. Çardak ilçesinde bulunan havaalanına İstanbul'dan uçuşlar bulunuyor. HİERAPOLİS ANTİK KENTİ (PAMUKKALE) Türkiye'nin güneybatısındaki Çürüksu Ovası'na bakan yaklaşık 200 metre yüksekliğindeki bir uçurumun kaynağından elde edilen kalsit (kalsiyum oksit) yüklü şifalı sular, gerçek dışı bir mineral orman manzarası, taşlaşmış şelaleler ve Pamukkale adı verilen bir dizi teraslı havzadan oluşmuştur. Denizli'nin bu olağanüstü manzaralı antik kült alanında, 2. yüzyılın sonunda, Bergama'nın Attalid kralları tarafından kurulan, yakınlardaki Hellenistik kaplıca kenti Hierapolis'e gelen ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştur. Hierapolis'in kalıntıları arasında; gladyatör dövüşlerinin de yapıldığı 12.000 kişilik büyük bir tiyatro, geniş bir Kuzey Nekropolü (mezarlık), sütunlu caddeleri, hamamları ve sayısız diğer yıkık yapılar sayılabilir. Defalarca depremlerden zarar gören Hierapolis Roma egemenliğinde en parlak zamanlarını yaşadı. Pamukkale travertenleri ve Hierapolis antik kenti UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor.
shutterstock_1078127840 Hierapolis
ANTİK HAVUZ Kleopatra'nın havuzu olarak da bilinen antik havuz, Hierapolis'te yer almaktadır. Özellikle Roma İmparatorluğu döneminde Hierapolis'e, bin yıldan fazla bir süredir, mineral bakımından zengin sularda şifa aramaya gelirmiş. Romalılar tarafından bir jeotermal maden suyu kaynağı üzerine inşa edilmiştir. Havuz, VII. yüzyılda bir depremde yıkılmış. Depremin şiddetiyle şehirdeki sütunlu caddelerinin yanında yer alan sivil agoraya ait ion tarzında yapılmış olan portik sütunları şu anda havuzun dibinde uzanmaktadır. Antik havuzun suyu, kalp hastalığı, damar sertliği, tansiyon, romatizma, deri, göz, raşitizm, felç, sinir ve damar hastalıklarına ve mideye çok iyi gelmektedir. HİERAPOLİS ARKEOLOJİ MÜZESİ Eski Romam hamamlarının içinde yer alan bu küçük ama ilginç müzede Hierapolis, Laodicea ve diğer arkeolojik alanlarda bulunan lahitler, mezar taşları, heykeller, mücevherler, sütunlar, kandiller, kaideler, yazıtlar ve daha pek çok muhteşem eserler sergileniyor. TÜRKİYE'DEKİ 5 GÜZEL KÜLTÜR MİRASI
KAKLIK MAĞARASI “Yeraltı Pamukkale”si olarak anılan Kaklık Mağarası, daha ünlü komşusuyla aynı traverten yapılara sahip ama daha az bilinen bir destinasyondur. Pamukkale'ye yaklaşık 45 km mesafede bulunan mağara, çatısının yıkılmasından sonra keşfedilmiştir. Mağara 190 metre uzunluğunda, en derin noktası girişten yaklaşık 14 metre uzaklıktadır. 2002 yılından beri halka açıktır.