Nevşehir benzersiz tarihi ve doğal güzellikleri bulunduran bir şehrimiz. Eğer; Nevşehir Avanos'ta gezilecek yerler, Ürgüp'te gezilecek yerler, Kapadokya'da gezilecek yerler nerelerdir? diye merak ettiyseniz, Nevşehir gezi rehberi, tam da bu merakınızı gidermeye yardımcı olacaktır... Farsça'da Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelen Katpatuka(Kapadokya) bölgesinin merkezi olan Nevşehir, tarihi MÖ 7,000’lere dek uzanan sırası ile Hititler, Frigler, Asurlular, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlıların egemen olduğu bölgede yer almıştır. Kızılırmak Vadisi’nin güney yamacına kurulu Nevşehir, M.S. 3’üncü yüzyıldan itibaren de Hristiyanlık için önemli bir merkez haline gelmiştir. Selçukluların hakim olduğu zamanlarda kente Muşkara ismi verilmiş. Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa zamanında imaret, cami, medrese ve çeşmelerle donatılmış ve 1954’te de il statüsüne kavuşmuştur. Merkez ilçesi ile birlikte, Acıgöl, Avanos, Derinkuyu, Gülşehir, Hacıbektaş, Kozaklı ve Ürgüp olmak üzere sekiz ilçesi bulunan Nevşehir’in en turistik bölgeleri Ürgüp, Göreme, Avanoş, Uçhisar, Mustafapaşa, Çavuşin ve Ortahisar bölgeleri. ÖLMEDEN ÖNCE GÖRÜLMESİ GEREKEN 5 YERDEN BİRİ KAPADOKYA Kapadokya muhteşem doğa güzellikleri ve tarihi kalıntıları ile  dünya listelerinden de boy gösteriyor. İşte bir insanın yaşamı boyunca görmesi gereken 5 yer...
  PERİ BACALARI Gerek ülkemizden gerekse yurtdışından her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği, büyüleyici atmosferi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerinde hayranlık uyandıran Peribacaları, ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden birisi konumundadır. Nevşehir’e 7 km mesafede olan Peribacaları’nın oluşumu milyonlarca yıl öncesine dayanmaktadır. Bu bölgenin günümüzden 60 milyon yıl önce iç deniz olduğu varsayılır. Harekete geçen yer kabuğuyla birlikte yer altında bulunan lavlar, oluşan çatlaklardan dışarı çıkar ve milyonlarca yıl sürecek bir süreç başlar. O zamanlar birer volkanik yanardağ olan Hasan Dağı, Erciyes ve Güllü Dağ aracılığıyla lavlar yeryüzüne doğru püskürmeye başlar. Çok uzun yıllar süren bu lav akışı oradaki denizi kurutur ve kuruyan denizin bulunduğu bölgedeki çukurlar lav ile dolmaya başlar. Uzun yıllar sonra yanardağlar söner, Peri bacalarının oluşumunda akarsular görev almaya başlar. Serleşen lavın üzerine akan sular kayayı aşındırıp derin vadiler oluşmasını sağlar. Vadilerin yamaç kısımları ise rüzgarın aşındırması sebebiyle dalgalı bir görünüme kavuşur. Lavların katmanlardan oluşması ve esen güçlü rüzgar şu anki baca kısımlarının oluşmasını sağlamıştır.
Peri Bacaları Peri Bacaları
DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ Kapadokya’da bulunan en büyük yer altı şehri olma özelliğine sahip olan Seksen beş metre derinliğe ulaşan ve oldukça geniş bir alana yayılan Derinkuyu Yer altı Şehri 1967 yılından beri turizm sektörüne kazandırılmıştır. 8 katlı olan Derinkuyu çevresinde dünyanın en eski akıl hastanesi de bulunmaktadır. Derinkuyu Yer altı Şehri’nde 2 metre yükseklikte 2 metre genişlikte 9 km uzunluğunda tüneller bulunmaktadır. Şehrin 12 ya da 13 katlı olduğu düşünülmesine rağmen şimdilik 8 katı ziyaretçilere açıktır. Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya bölgesinde rastlanan yeraltı şehirlerinin tüm özelliklerine sahip olmakla birlikte, kendisiyle oldukça fazla benzerlik gösteren Kaymaklı Yeraltı Şehri'nden farklı olarak burada bir misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve ilgi çekici bir kuyu da bulunuyor. GÖREME AÇIKHAVA MÜZESİ Nevşehir şehir merkezine 13 km mesafede olan Göreme Açık Hava Müzesi’nde, M.S 4 – M.S 13 yüzyılları arasında manastır hayatının yaşandığı söylenmektedir. Açık hava müzesi içinde kiliseler, yemekhaneler, şapeller ve oturma yerlei bulunmaktadır. Bölgede bulunan manastır ve şapellerde çeşitli dönemlerden kalma tarihi dokulara da yer verilmiştir. 1985 yılından bu yana UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı yer almaktadır.