Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine tarihlenen askeri yollar ve uzak doğudan Avrupa'ya bağlanan tarihi İpek Yolu, Sakarya'dan geçiyor. Bu dönemlerin en belirgin tarihsel izlerini hala görebilmek mümkün. Tarihi köprüleri, kemerleri ve nefes kesici manzaraları ile Sakarya'nın gezilecek tarihi ve turistik yerlerini sizler için derledik... Sakarya en eski çağlardan beri çeşitli kavimlerin gelip geçtiği göç yolları üzerinde bulunmaktadır. Ancak tarih öncesi dönem hakkında bilgi bulunmamaktadır. Ancak, Kaynarca İlçesinde bulunan çakmak taşı yongalar ile Kocaali ilçesinden ele geçen taş el baltası, elle şekillendirilmiş pişmiş toprak maşrapa bölgede Neolitik ve Kalkolitik dönem insanının yaşadığına işaret etmektedir. Adını mitolojide Frig Kökenli bir ırmak tanrısı olan Saggarios’dan alan Sakarya Irmağı, şehre bugünkü adını vermiştir. Şimdi Sakarya'daki önemli tarihi, turistik ve de doğal güzellikler içerisindeki bazı gezilecek yerleri tanıyalım... SAKARYA'NIN GEZİLECEK YERLERİ ACARLAR LONGOZU Acarlar Gölü Longoz Ormanı 1.derece doğal sit alanıdır. Koruma bölgesi içinde bulunan Acarlar Longoz, yaz aylarında kurumakt, kışın ise su birikintisi ile oluşmaktadır. Longozun yüzölçümü 1.562 hektar olup, derinliği 1,5 metreye kadar çıkmaktadır. Longozun çevresi bütünüyle dişbudak ormanlarıyla çevrilidir ve bu ağaçlar yer yer gölün bataklık kesimlerine sokulmaktadır. Buralarda sülün, çulluk ve yaban ördeği gibi hayvanlar yaşamakta ve tatlı su balığı avcılığı yapılmaktadır. Acarlar Longozu dünyada 2. sırada yer almaktadır. 2.300 civarında bitki türü bulunmaktadır.
Acarlar Longozu Acarlar Longozu
DOĞANÇAY ŞELALESİ Doğançay Şelalesi deniz seviyesinden 600 metre yüksekliktedir. Yol, yürüyüş, traking parkuru olarak da kullanılmaktadır. Görülecek yerler listesinde ilk sıralardadır. Bozulmamış doğasıyla görsel bir şölen sunmaktadır. HARMANTEPE KALESİ Adapazarı Harmantepe Köyü’nün kuzeyinde kalan Harmantepe Kalesi küçük doğal bir tepecik üzerine kurulmuştur. Kaleye ulaşabilmek için Küçük Söğütlü’den Akçakamış köyüne giden yoldan sol tarafa ayrılan tarla yoluna sapmak gerekir. Harmantepe Kalesi, Bizans’ın doğu sınırını korumak amacıyla 12. veya 13. yüzyılda yapılmış, Sakarya Nehrinin batı yakası boyunca birbirini gören ileri karakol ve gözetleme kuleleri niteliği taşıyan savunma yapılarından biridir. Elips şeklinde yuvarlık planlı olan kale yöresel taşlarla yapılmıştır. Sur duvarlarının kalınlığı 2 metre yüksekliği 8-10 metre arasında değişmektedir. Ortalama 5 x 5 metre ebatlarında 6 adet burç bulunmaktadır. Kalenin ana giriş kapısı güneyde olmak üzere farklı yönlerde ve değişik ebatlarda 5 adet yuvarlak kemerli girişi vardır. Kapıların kemer kısımları burç ve sur duvarlarının bazı kısımları doğal tahribat sonucu yıkılmış olmakla beraber önemli bir bölümü korunmuş olan kale plan verebilecek durumdadır. HARKKÖY KANYONU Taraklı, doğa turizmi açısından, eşine az rastlanır yörelerden biridir. Yüzölçümünün % 60’ı ormanlarla kaplı olan ilçe, coğrafi yapısıyla, bitki örtüsüyle, tabiat harikası mesire yerleri olan, Tuzla köyünden başlayan Hark kanyonu ve Mağarası, Karagöl Yaylası, Güngörmez Şelalesi, Kemer Köprüsü, Acısu, Hıdırlık Tepesi, Gürleyik Suyu, Belengermesi, Hamza Pınarı, Çile Pınarı, Ak Çeşme ve Çoban Çeşmesiyle görülmeye değer gerçekten şirin bir Anadolu parçasıdır. Mağara içerisinde kanyon girişine 40 metre uzaklıkta, 15 metrelik yeryüzü harikası şelale vardır. Mağara içerisindeki manzara görülmemiş güzellikte doğa harikasıdır. SONBAHARDA GİDİLMESİ GEREKEN 4 YER
JUSTİNİANUS KÖPRÜSÜ Erken Bizans döneminin Anadoludaki en görkemli anıtsal yapılarındandır. Bizans İmparatoru Justinianus (527-565) tarafından M.S. 558-560 yıllarında yaptırılan günümüze sağlam olarak gelebilmiş olan bu taş köprü, 365 metre (apsisli yapıdan zafer takına kadar olan bölüm 384,30 metre) uzunluğunda, 9,85 metre genişliğinde olup, ortada yer alan dairesel 7 kemer, 2 batı, 3 doğu yönünde yer alan uçlara gittikçe küçülen tali kemerler dâhil toplam 12 kemerlidir. Serdivan ilçesi, Beşköprü mevkiinde, D-100 (E-5) karayolunun 250 metre kuzeyinde, Sapanca Gölü’nün sularını Sakarya Nehrine boşaltan Çark Deresi (Melas) üzerinde yer alan köprünün batı ucunda tak izi, doğu ucunda apsisli yapı ve köprü ile ilgili tonozlu yapı kalıntıları bulunmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğünce 1995 yılında onarılmıştır. ALİ FUAT PAŞA KUVA-İ MİLLİYE MÜZESİ 1956 yılında tek katlı olarak inşa edilen yapı, uzun süre belediye binası olarak kullanılmıştır. 1983 yılında ikinci kat ilave edilen bina, Sakarya Valiliğinin sağladığı imkânlarla onarılarak özel müze haline dönüştürülmüş ve 30 Ekim 1989 tarihinde ziyarete açılmıştır. RAHİME SULTAN CAMİİ 1892 yılında Abdülmecit’in dördüncü karısı Peruste Rahime Sultan tarafından yaptırılan Sapanca Uzunkum’da, Uzunkum Köyü İlköğretim Okulu’nun hemen arkasında yer almaktadır. Yığma taş, tuğla mimari usulü yapılan binanın ön cephesinde kemerli pencereleri bulunmaktadır. 17 Ağustos depreminde zarar görmüş minaresi yıkılmış ve daha sonra yeniden yapılmıştır. Rahime Sultan Camii kubbelidir ve içi oymalarla süslü olup, günümüzde özgün yapısını koruyan sayılı camiilerdendir. Camii 1967 depreminden sonra onarım görmüştür. Ön cephede, orta pencerenin üzerinde Sultan Abdülmecit’in tuğrası bulunmaktadır. Camiinin minberi o dönemden kalma, orijinaldir. İçinde yer alan ön cephede yer karolarının orijinalliği de göze çarpmaktadır. Ayrıca avize ve balkonu da orijinaldir.