Sinop Karadeniz Bölgesinin ortasında Anadolu'nun en kuzeyinde, Boztepe Yarımadasının en dar kesiminde kurulmuş, Karadeniz'in en güzel tabii limanlarından biridir. Bölgenin en eski şehirlerinden olan il, ünlü filozof Diyojen'in doğum yeridir. Ormanlarla iç içe girmiş plajları, yaylaları ve doğal güzellikleri ile Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biridir. İşte Sinop'un gezilecek tarihi ve turistik yerlerinden bazıları... Tarihte bilinen en eski adı Sinope olan Sinop, yazılı kaynaklarda, kentin bu ismi kurucuları olduğu rivayet edilen Sinope adlı bir amazondan veya mitolojide Irmak Tanrısı Asopos’un su perisi kızı olarak anlatılan Sinope’den aldığı belirtilmektedir. Tarih boyunca farklı medeniyetlerin hakimiyetinde önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi kalıntılarıyla da ilgi çeken önemli şehrimizdir. Sinop’u değerli kılan bir başka şey ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarken şehre uğraması ve Sinop’a olan beğenisini; “Ne olurdu Sinop’un yarı güzelliği Ankara’da olsa idi” sözleriyle dile getirmesidir. Şimdi Sinop'un gezilecek yerlerinden birkaçını tanıyalım... SİNOP'UN GEZİLECEK YERLERİ SİNOP HAPİSHANESİ Anadolu’nun Alkatraz’ı diye anılan hapishanenin yapıldığı alan, Osmanlı döneminin Karadeniz bölgesinin en büyük tersanesinin bulunduğu alandır. Cezaevi, kalenin içindeki eski tersane alanında inşa edildi. Yapı 1887'den sonra cezaevi binası olarak kullanılmıştır. 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilen cezaevi şiirlere, şarkılara konu olmuş, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Sabahattin Ali gibi ünlü simaları ağırlamıştır. SİNOP KALESİ İlk olarak MÖ VIII. yüzyılda Milet’ten gelerek Sinop’ta yerleşip koloni kuran göçmenler tarafından yapıldığı düşünülmektedir. MÖ VII. yy'daki Kimmer saldırılarıyla yıkılan kale surlarının Pontus hükümdarlarından IV. Mithridat döneminde onarımı yapılmış ve kale bugünkü sınırlarına genişletilmiştir. Romalılar ve Bizanslılar döneminde de devamlı onarım gören kale, 1214 ve 1261 yıllarında Selçukluların eline geçmiştir. Bu dönemde yeniden onarılan kalenin savunmasını güçlendirmek amacıyla bir iç kale oluşturulmuştur. Sinop şehir surları yarım adanın en dar olan boyun kısmını tamamen çevrelemektedir. Kuzey surları 1800 metre, güney surları 400 metre, doğu surları 500 metre ve batı surları 273 metre uzunluğundadır. Kalınlığı 3-8 metre arasında değişen surların yüksekliği 30 metreye kadar çıkmaktadır. Kuzey surları denizin etkisiyle çok yıpranmış olup, bu surları dalgaların etkisinden korumak amacıyla; Kumkapı burcu civarından başlayıp Pazaryeri istikametine doğru uzanan bir mendirek inşa edilmiştir.
Sinop Kalesi Sinop Kalesi
ARKEOLOJİ MÜZESİ Tarihi antik çağlara uzanan Sinop’ta şehrin nekropolünden ve çeşitli yerlerinden çıkan kalıntılar 1921 yılından itibaren yılından 1940’a kadar toplanmış. Pervane Medresesi’nde toplanan eserler 1941 ziyarete açılmış. 1970 yılına gelindiğinde tüm eserler Sinop Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren bugünkü binasına taşınmış. Tarih öncesinden, Helenistik, Roma ve Bizans Çağları’na kadar geniş bir eser koleksiyonuna sahip müze haftanın her günü ziyaret edilebiliyor. HAMSİLOS KOYU Hamsilos, Türkiye’nin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun üzerinde bulunan bir koy. Buzul aşındırması sonu oluşmuş bu koy, Karadeniz’in en etkileyici manzaralarından birine sahip. Sinop’a yaklaşık 11 kilometre uzaklıkta yer alan koya yalnızca Akliman üzerinden ulaşabiliyor. Asıl adı Hamsolos olan koy, halk tarafından Hamsilos adıyla anılıyor. İNCEBURUN Anadolu’nun en kuzey noktası olan İnceburun, Karadeniz’e uzanan Sinop Yarımadası’nın kuzeybatı ucunda yer alıyor. 136 ila 65 milyon yıl öncesine ait katılaşmış lavlardan oluşan burun, Sinop il merkezine yaklaşık 19 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Üzerine inşa edilmiş deniz feneriyle de tanınan İnceburun’un en kuzey noktası volkanik kayaçlardan oluşan Tavşan Adası. DOĞU KARADENİZ'DE GİDİLMESİ GEREKEN 5 YER
ERFELEK TATLICA ŞELALELERİ Sinop’un doğal güzelliklerinden biri olan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İrili ufaklı 28 tane şelaleden oluşan ve Takım Şelaleri adıyla da bilinen bu doğa harikası, Karasu Deresi üzerinde bulunuyor. Kamp ve doğa aktiviteleri için oldukça güzel bir ortam sunan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, çay bahçeleri ve restoranlarıyla da doğa tatili sevenler için çok cazip bir alternatif. İNALTI MAĞARASI Sinop’un Ayancık ilçesinde bulunan mağara küçüklü büyüklü sarkıtlardan, dikitlerden ve traverten oluşuyor. 658 metre uzunluğa sahip mağaranın 400 metreden sonrası çamurlarla kaplı halde bulunuyor. Bu yüzden sadece 300 metrelik bölümü aydınlatılarak turizme açılan İnaltı Mağarası’nın 50 metre aşağısına kadar arabayla ulaşılabiliyor. Sinop’un görülmesi gereken doğal güzelliklerinden biri.