Müze, köylülerin ortak emeğinin sonucu oluşturuldu. Kars’ın Boğatepe (Zavot) köyünde 2011 yılında kurulan Zavot Eko Müzesi Türkiye’nin ilk ve tek ekolojik müzesi. Burada geçmişten günümüze kaşar ve gravyer peynirinin yapılışında kullanılan malzemeler ve köyün tarihine ilişkin bilgiler yer alıyor. 2 kat ve 3 bölümden oluşan müzeyi her yıl binlerce turist ziyaret ediyor. Ziyaretçilerin duygu ve düşüncelerini yazmaları için de müze içerisine bir anı defteri konulmuş. Köy ismini ise Rusça’da fabrika anlamına gelen Zavot’tan alıyor. Köyün ismi daha sonra Boğatepe köyü olarak değiştiriliyor. Bina 1880 yılında İsviçrelilerin kurduğu bir mandıradan dönüştürüldü. 2005 yılında muhtar, köylüler ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’nin çabalarıyla derneğin ve köyün düğün dernek gibi toplantılarında kullanılmak üzere düzenlendi. 2011 yılında Birleşmiş Milletler Bin Yıl Kalkınma Hedefleri fonundan aktarılan kaynakla restore edildi ve peynir müzesine dönüştürüldü. Üç bölüm halinde düzenlenen müzede Boğatepe ve Kars’ın gravyer ve peynir tarihini anlatan resimler ile yazılar yer alıyor. Burada eski peynir kalıpları, maya kalıpları, tartı ağırlıkları gibi peynir yapımıyla ilgili malzemeler yer alıyor. Müzenin hemen girişinde ise Boğatepe köyünde yetişen 650 tür bitkiden doğal şifa kaynağı olarak kullanılan 30’u sergileniyor.