Yurtdışı tatilcileri, dinlenmeden çok kültürel olarak farklılıkları deneyimlemeyi ve özellikle yeni lezzetler tatmayı hedefliyor. Bu sebepten de kilo alıp dönmek kaçınılmaz oluyor. Peki bundan kaçınmak için nelere dikkat etmeli? Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel anlattı... Yurtdışına seyahat edecekler için hem lezzetli hem de kalorisiz tavsiyeler veren Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, “Kısıtlı sürede, gezi heyecanı ile kişiler yoğun aktiviteler yaparken, beslenme tarzı ve yemeğe ayrılan zaman bazen olumsuz yönde etkilenebiliyor. Öğünler atlanabiliyor veya ara öğün saatleri uzuyor, çok geç saatlere sarkabiliyor veya ana öğünlerde çok fazla kalori alınabiliyor. Özellikle yurtdışı ve yurtiçi gezilerde birçok kişi fazla yeme eğilimi gösteriyor. Fazla yeme eğilimi kısa süreli de olsa kilo alımı ile sonuçlanabiliyor. UZUN UÇAK YOLCULUKLARI METABOLİZMAYI ETKİLİYOR seyahat-1   Uzun süren uçak yolculuklarında ülkeler arası saat ve iklim farkları gibi faktörler, metabolizmamızı kötü etkiler. Özellikle 6-7 saatlik zaman farkı batıdan doğuya veya tersine uçuşlarda “Jet-Lag” olarak isimlendirilen bitkinlik, halsizlik, dikkat kaybı, zihinsel ve fiziksel performans kaybı, uyku ve iştah kaybı gibi sorunlar yaşamamıza neden olabiliyor. Ayrıca, gidilen ülkelerdeki farklı mutfak kültürleri, baharatlar, bölgesel barsak florası farkı, daha önce bilinmeyen besin alerjileri hatta gıda zehirlenmeleri, sağlığımızı ciddi boyutta etkiler ve bağışıklık sistemimizi çökertebilir. Beslenmemize ayrı özen göstermek gerekiyor. YURTDIŞINDA KİLO ALMAMAK İÇİN NE YAPMALI? seyahat-2 1- Çok fazla aktivite yapmalısınız. Adımsayar kullanın ve yürüyebildiğiniz kadar yürüyün,toplu taşıma kullanmamaya çalışın. 2- Sıcak ve yürüyüş sebebiyle susama isteğinizi doğru içecekler ile karşılayın,şekerli kalorili içecekler yerine maden suyu,su ve light içecekler tercih edin. 3- Yöresel tatları tam porsiyon değil de yarım porsiyon tüketin veya 2-3 kişi paylaşıp kaloriyi azaltabilirsiniz. 4- Yanınızda kuru besinler bulundurun.Kuru incir, kuru kayısı, kuru erik, ceviz, badem, fındık gibi uzun süreli tok tutacak ve enerjinizi artıracak besinler ile ara öğünler yapın. 5- Kuru besinler ile ara öğünler yapmak ana öğünden önce çok acıkmanızı engeller ve kalori alımınızı azaltır,küçük porsiyonlar ile doyabilir hale gelirsiniz. Seyahatlerde, yemekler genelikle dışarıda yenildiği için yemek için ayırdığınız bütçe çok önem taşıyor. Dikkat edilmediği zaman yemeye ayırılan bütçe astronomik rakamlara ulaşabiliyor ve bir yandan da kilo alımına sebep oluyor. Hem bütçe hem sağlık kötü etkileniyor. ÜLKE ÜLKE LEZZETLER VE KALORİLERİ Tayland, 1 porsiyon deniz mahsüllü pad thai veya ızgara ahtapot , 1 adet küçük light yerel bira veya Light alkolsüz içecek, 500 kalori ortalama 5-8 Dolar tayland İspanya, 3 çeşit küçük sebzeli tapas, 2 çeşit küçük etli tapas,1 bardak sangria veya Light alkolsüz içecek, 450 kalori ortalama 15-25 Avro Yunanistan, 1 porsiyon Izgara balık çeşitleri, 1 porsiyon salata, 1 adet küçük light yerel bira veya Light alkolsüz içecek, 400 kalori ortalama 15-20 Avro Fransa, 1 porsiyon antrikot, 1 porsiyon salata, 1 kadeh kırmızı şarap veya Light alkolsüz içecek , 400 kalori ortalama 20-40 Avro Almanya, Salata üstü et döner, 1 porsiyon yoğurt, 1 adet küçük light yerel bira veya Light alkolsüz içecek, 400 kalori ortalama 10-20 Avro İtalya, 2 dilim Sebzeli pizza, 1 porsiyon salata, 1 kadeh italyan şarap veya Light alkolsüz içecek, 450 kalori ortalama 15-25 Avro Amerika, 1 porsiyon Izgara bonfile, 1 porsiyon salata, 1 adet küçük light yerel bira veya Light alkolsüz içecek 350 kalori ortalama 20-30 Dolar