Oscar ödüllü, 46 yaşındaki oyuncu Gwyneth Paltrow, geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle tüm beslenme alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kaldı. Bunu da ‘It’s All Good’ adlı kitabında anlattı. Oyuncunun ayrıca, Goop.com adlı sitede sağlıklı yaşam üzerine yazıları da bulunuyor.  Bu mecralarda yer alan sağlıklı tariflerden birini sizin için seçtik... HER ŞEY HASTALIKLA BAŞLADI Oscar ödüllü oyuncu dünya mutfaklarına ve modern tatlara oldukça ilgili biri. 2011'de de birikimlerini My Father's Daughter adlı kitabında toplamış ve kitap en çok satanlar arasına girmişti. Ne var ki aynı yıl geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle Paltrow tüm yemek alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kaldı. Kahve, alkol, süt ürünleri, yumurta, şeker, kabuklu deniz mahsülleri, patates, domates, patlıcan, mısır ve işlenmiş gıdalar yememesi gerekiyordu. Hal böyle olunca ister istemez lezzetsiz yemekler yemek zorunda kaldı. Ama o bu durumu avantaja çevirerek her yediği yiyeceği lezzetli hale getirmeyi başardı. Bunu da It's All Good adlı kitabında anlattı. LEZİZ TARİFLER Yakında yeni kitabını çıkarmaya hazırlanan Gwyneth Paltrow bir de kişisel bir site açtı. Goop.com adlı sitede sağlıklı yaşam üzerine yazılar bulabileceğiniz gibi, içeceklerden akşam yemeklerine, tatlılardan çorbalara, salatalara pek çok tarif de görebilirsiniz. Biz de sizler için bir mönü hazırladık... 5

Enginar çorbası (4-6 kişilik)

Malzemeler √ 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı √ 2 orta boy pırasa, kabaca doğranmış √ 3 diş sarımsak √ 2 su bardağı taze veya dondurulmuş enginar kalbi √ Küp küp doğranmış 2 orta boy patates √ Kekik √ Kaynar suya 4 su bardağı Yarım limon suyu Harissa sosu için √ Yarım fincan taze maydanoz √ Yarım fincan taze kişniş √ 1 limon suyu √ Yarım fincan sızma zeytinyağı √ 1 serrano şili biberi √ Yarım çay kaşığı rezene tohumu √ Yarım çay kaşığı öğütülmüş kimyon √ Yarım çay kaşığı öğütülmüş kişniş √ Pembe Himalaya tuzu Yapılışı Bir çorba tenceresinde orta ateşte yağı ısıtın. Pırasa ve sarımsağı ilave edin ve beş dakika boyunca pırasa yarı saydam olana kadar karıştırın. Enginar kalplerini, patatesleri, kekik ve kaynar suyu ekleyin. Pırasa ve enginar yumuşayıncaya kadar orta ateşte kaynatın. Yaklaşık 30-45 dakika. Kekik baharatlarını saplarından ayırıp yaprakları ilave edin. Bir miksere aktarın ve karıştırın. İçine limon suyu ilave edin. Harissa sosu için de tüm bileşenleri karıştırın ve servis edin. Gwyneth Paltrow bu çorbanın güçlü bir karaciğer temizleyicisi ve sindirime yardımcı olduğunu söylüyor.

Pekmezli Kavrulmuş Hindi Göğsü

MALZEMELER (6 kişilik) 1 büyük hindi göğsü (derili ama kemiksiz) 1/2 fincan tuz (2 çorba kaşığı hindiyi ovalamak için tuz) 1/2 fincan kahverengi şeker 1/2 fincan kıtır ekmek (kızarmamış) 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik, biberiye ve adaçayı (birlikte karıştırın) 2 çorba kaşığı tereyağı, yumuşatılmış Taze kıyılmış biber 1/4 su bardağı pekmez YAPILIŞI Hindiyi yaklaşık iki çorba kaşığı tuz ile ovun ve soğuk su altında durulayın. Orta ateşte küçük bir tencerede 1/2 fincan tuz, kahverengi şeker ve bir bardak suyu karıştırın. Tuz ve şeker tamamen çözünene kadar pişirin. Bu karışımı, hindi göğsünün sığacağı kadar kadar büyük bir kaba yerleştirin. Bir spagetti tenceresi olabilir. Tuz ve şeker karışımına yaklaşık iki litre soğuk su ilave edin ve hindiyi kabın içine koyun. Gerekirse, sadece hindinin üstünü örtecek kadar su ilave edin. Buzdolabında en az dört saat bekletin. Hindiyi pişirmeye hazır olduğunuzda, fırını 220 derecede önceden ısıtın. Hindiyi kaptan alıp soğuk su ile durulayın ve kağıt havlu ile kurutun. Bıçağın bir tarafı boyunca kesip, iki uzun parçaya ayırın ama tamamen kesmeyin. Hindi göğsünü bir kitap gibi açın ve doldurmaya başlayın sonra da geri kapatın. Taze kekik, biberiye ve adaçayı karışımını parmaklarınızla etin üzerinde yavaşça ovalayarak hindiyi gevşetin. Sonra hindiyi sıkıca bağlayan. Üstüne tereyağı sürüp, tuz ve biber serpin. Hindiyi büyük bir kızartma tavasına koyun, 30 dakika kavurun ve sonra fırını 180 dereceye getirin. Bir saat kızartın. Hindiyi fırından çıkarın ve pekmezin yarısıyla üstünü fırçalayın. 10 dakika daha pişirin ve hindiyi tekrar çıkarıp kalan pekmezle tekrar fırçalayın. Sonra fırına yeniden koyun ve bu kez 15 dakika daha pişirin. Fırının ısısı bu kez 80 derece olsun. Hindiyi dilimlenmeden önce tahta üzerine aktarın 15 dakika bekleyin. Kavurma tavasına yaklaşık yarım bardak sıcak su dökün ve üzerindeki kahverengileşmiş alanları sıyırın.

ÇİKOLATALI MUS

Malzemeler (4 kişilik) 1 büyük avokado, çekilmiş ve soyulmuş 2 çorba kaşığı katı badem yağı Deniz tuzu ¼ çay kaşığı vanilya tozu veya vanilya özütü ¼ fincan kahverengi pirinç şurubu ¼ fincan akçaağaç şurubu ¼ fincan çiğ kakao veya şekersiz Hollanda usulü kakao tozu ¼ fincan badem sütü ¼ çay kaşığı şeker 2 çorba kaşığı hindistancevizi yağı 1 fincan kaju krema Kaju Kreması için 1 fincan organik ham kaju (2 saat suda bekletilmiş olmalı) ½ su bardağı su 1 çorba kaşığı artı 1 çay kaşığı akçaağaç şurubu bir tutam tuz ½ çay kaşığı vanilya tozu veya vanilya özütü Kaju kreması yapmak için Kajuları blendera atın, kalan malzemeleri ekleyin ve yaklaşık 2 dakika kadar karıştırın. YAPILIŞI Bir blendıra, avokado, badem yağı, büyük bir tutam tuz, vanilya tozu, kahverengi pirinç şurubu, akçaağaç şurubu, kakao, badem sütü, sıvı şeker ve hindistan cevizi yağını atın ve 2 dakika boyunca karıştırın. Karışımı dört parçaya bölün, üstlerini örtün ve en az 1 saat soğutun. Kaju kreması ve bir tutam deniz tuzunu üstüne serperek servis yapın.

DETOX SALATASI ( 2 kişilik)

Orkinos salatası için Doğranmış bir çorba kasesi çörek 1 çorba kaşığı kapari 1 çorba kaşığı maydanoz, doğranmış 1 kutu zeytinyağlı ton balığı 2 çorba kaşığı limonu zeytinyağı ile karıştırın Üzeri için 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz 2 çorba kaşığı limon suyu 4 çorba kaşığı zeytinyağı ½ çay kaşığı tuz ½ çay kaşığı karabiber Salata için 1 su bardağı arugula yaprağı 1 su bardağı ince dilimlenmiş radicchio yaprakları ½ fincan yeşil fasulye 1 küçük avokado (ince dilimlenmiş) 8 dakika haşlanmış 2 yumurta (dörde bölün) 4 yemek kaşığı yağlanmış siyah zeytin (veya istediğiniz zeytin) YAPILIŞI Maydanozu, kapariyi, çöreği, ton balığınızı limon suyu ve tonbalığının kabındaki yağ ile karıştırıp kenara koyun. Sonra tüm malzemeleri küçük bir kapta çırpın. (Ton balığı kalayında artık yağ varsa kullanabilirsiniz) Hazırladığınız karışımı ikiye bölün. Orkinos, radikchio ve yeşil fasulyeyi önce ton balığı karışımının yarısı ile karıştırın. Diğer yarısı ile de avokado, zeytin ve haşlanmış yumurtayı karıştırın. Sonra bunları biraraya getirin ve salatanın üstüne koyun.