Bugün Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 81’inci yıl dönümü. Ulu önder Atatürk yıllar boyunca cepheden cepheye kurtuluşumuz için koştu. Kendini sadece Cumhuriyet’in kurulmasına ve milletin kalkınmasına adamış, sağlığına dikkat etmemişti. 1938 yılı başlarında Yalova’da iyice güçten düştü ve hastalandı. 26 Mayıs’ta Ankara’ya döndükten sonra tedavi ve istirahat için İstanbul’a gitti. Karaciğer yetmezliği yaşıyordu. Deniz havası iyi geldiği için, Savarona Yatı’nda dinlendi.
CENAZESİ KATAFALKA YERLEŞTİRİLDİ
Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı 16 Kasım 1938’de İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda yer alan büyük tören salonundaki katafalka yerleştirildi.
DUALARLA UĞURLANDI Ancak hastalığı ağırlaştı. Ata’mız Temmuz sonlarında Dolmabahçe Sarayı’na nakledildi. Bu sırada ise tek isteği 1 Kasım 1938’de TBMM’nin açılış töreninde bulunmaktı. Ancak olmadı. Hastalığı iyice ilerlemişti. 8 Kasım akşamı derin komaya giren Gazi’nin son sözleri, “Aleykümselam” oldu. Atatürk 10 Kasım 1938 günü saat 09.05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu. Ata’nın ölümü Türkiye’de derin üzüntü yaratırken, dünyada da geniş yankı buldu.
DOLMABAHÇE’DEN ÇIKARILDI
Atatürk’ün naaşı 19 Kasım 1938’de İstanbul Dolmabahçe Sarayı’ndan düzenlenen törenle çıkarıldı.
21 Kasım’da büyük törenle Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine konulan Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı, 10 Kasım 1953’te Anıtkabir’de dualarla ‘vatan toprağı’na defnedildi. Türk halkı çok sevdiği Ata’sını gözyaşları ve dualarla son yolculuğuna uğurladı.
ETNOGRAFYA MÜZESİ’NE NAKLEDİLDİ Ulu Önder Atatürk’ün naaşı 21 Kasım 1938’de düzenlenen törenle Etnografya Müzesi’ne nakledildi.
TÖRENLE ANITKABİRE GETİRİLDİ 10 Kasım 1953’te Ulu Önder Atatürk’ün naaşı Etnografya Müzesi’nden düzenlenen törenle alınarak Anıtkabir’e getirildi.