Hicri senenin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gününe gelen Aşure Günü bu sene 21 Eylül Perşembe günü kutlanacak. Arapçada on anlamına gelen aşure ise, Nuh tufanının onuncu gününde Nuh Peygamber tarafından elinde kalan son malzemelerle yaptığı yemektir. Bu yüzden Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü olarak kutlanır ve tarife göre aşure yapılarak herkese dağıtılır. AŞURE FARKLI KÜLTÜRLERDE DE VAR Aşure günü her ne kadar İslam’da büyük önem taşısa da, aslında diğer dinler ve inançlarda da pek çok hikayeye konu edilmiş ve önem arz edilmiş bir gün. Arapça ‘aşara’ kelimesinden gelen bu tatlı, Ermeniler’de ‘anuş-abur’, Ortodoks Hıristiyanlar’da da ‘koliva’ ismiyle karşımıza çıkıyor. Birçok dini hikayeyi temsil ediyor ve farklı ritüellerle her sene belli günlerde tekrar tekrar hayat buluyor. Hayvansal ürün içermeyen aşurenin bu özelliği de bazı topluluklarda ona farklı anlamlar yüklüyor. asure-670 EN GÜZEL AŞURE TARİFİ Malzemeler 500g aşurelik buğday (3 su bardağı) Yarım çay bardağı pirinç 1 su bardağı nohut 1 su bardağı kuru fasulye 200 g kuru kayısı 200 g kuru üzüm 1 su bardağı fındık 3 lt su 2 su bardağı süt 4 su bardağı toz şeker çeyrek çay kaşığı tuz çeyrek çay kaşığı karabiber yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, suyunu alın) Aşureyi süslemek için gereken malzemeler 25 g fındık 25 g kuş üzümü 100 g ceviz 1 adet nar Tarçın Nohut ve fasulye ayrı ayrı pişirilir. Buğday yıkanarak ayrı tencereye alındıktan sonra 10 dakika kadar sıcak suda kaynatılır. Buğday kaynarken çıkan sarı su süzülür. Aynı süzme işlemi 2 kere daha tekrarlanır. Süzme işleminden sonra buğdayın üzerine biraz daha su ilave edilerek 50 dakika kadar daha pişmeye bırakılır. İyice pişen buğday, nohut, fasulye, doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinç ile 15 dakika daha kaynatılır. Ardından sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suya eklenerek yine 15 dakika kadar kaynatılır. Aşure pişirirken dikkat edilmesi gereken 3 litre kadar su kullanımıdır. Pişirme işlemi esnasında yanınızda sürekli kaynar su bulundurmaya özen gösterin. Kaynama işlemi bitince aşurenizi kaselere alarak, üstünü nar ve tarçınla süsleyebilirsiniz.