Her yetişkinin hayatında sağlıklı beslenmenin ne kadar önemli olduğu malum. Bu alışkanlığı edinmek küçük yaşlarda başlıyor. Dolayısıyla, annelerin bebekleri ve çocukları için hazırladığı yemeklerin besin değerinin yüksek olması çok önemli… Oğlum Osman dünyaya geldiğinden beri gurme lezzetlerin peşinden gittiğim gastronomik seyahatler dallanıp budaklandı ve farklı kollara ayrıldı. Bu sırada bebekler için hazırlanabilecek pratik, lezzetli ve sağlıklı tarifler de öğrendim. Besin değeri yüksek, sağlıklı ve her bebeğin ihtiyacı olan vitaminleri içeren bu tarifleri hazırlamak çok kolay. İşin püf noktası, tarifin önemli noktalarını bilmekten ve bebeğin bu besinleri tüketmesini kolaylaştırmaktan geçiyor.

İşte sağlıklı ve lezzetli tarifler

“Bebeğime bugün ne yedirsem?” diye kaygılanan anneler için, işte kolay bulunan malzemelerle pratik şekilde hazırlanabilecek leziz ve sağlıklı tarifler...

Önce doktorunuza danışın

Tarifleri sizinle paylaşmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşmanızı, bebeğinizin herhangi bir gıdaya alerjisi olup olmadığını teyit etmenizi öneriyorum. Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesinde sizlerle paylaştığım bu tarifler büyük bir rol oynayacak. Zira bebeğin sağlıklı beslenme alışkanlığını küçük yaşta edinmesi sağlıklı tariflerden geçer. Şimdiden afiyet olsun. 10

Falafel

(8 aylıkken vermeye başladım) Malzemeler - 300 gr nohut - 1 adet soğan - 1 çorba kaşığı limon suyu - 1 avuç taze maydanoz - 1 avuç taze kişniş - 3 diş ince doğranmış sarımsak - 1 çay kaşığı kimyon - 1 çay kaşığı kabartma tozu - 4 yemek kaşığı zetinyağı - Kızartma için sıvı yağ Yapılışı Pişmemiş nohutları güzelce yıkayın ve blendırdan geçirin. Diğer tüm malzemeyi de nohutlara ekleyin ve tekrar blendırdan geçirin. İri taneli kıvamda bırakın ve yuvarlak, yassı hamburger köftesi gibi ya da yuvarlak toplar oluşturun. İçinin iyi pişmesi için fazla kalın yapmamaya dikkat edin. Yağı kızdırın ve beş dakika kızartın. Arzu ederseniz fırında da yapabilirsiniz. İçine tuz ilave edip kendiniz de yiyebilirsiniz. 1

Tavuk köfte

(8 aydan sonra verdim) Malzemeler - 400 gr organik tavuk kıyması - 1 yemek kaşığı chia tohumu - 3 büyük yaprak ıspanak - Yarım kırmızı kapya biber - 3 baş brokoli - 1 yumurta - Yarım soğan - 2 çorba kaşığı tereyağ Yapılışı Tüm malzemeyi kıyma harcı kıvamına gelinceye kadar blendırdan geçirin. Yapışkan bir karışım olduğu için şekil vermek için ıslak bir kaşık yardımıyla köfte gibi şekillendirin. Tavadaki yağı kızdırın ve köftenin iki tarafı kızıncaya kadar pişirin. 5

Kuşkonmazlı tavuk püre

(7 aylıkken vermeye başladım) Malzemeler - Tavuk göğsü - 3-4 adet kuşkonmaz - 1 avuç kare doğranmış yeşil fasulye - 2 adet patates - 1 çay kaşığı tereyağ Yapılışı Kuşkonmazı, yeşil fasulyeyi, tavuk göğsünü ve patatesi 15 dakika buharda pişirin. İçine tereyağı ilave edin ve blendırdan geçirin. Katı kıvamda seven yemek yemeyi seven bebekler için içine tereyağ yerine toz mamasından bir çorba kaşığı ilave edebilirsiniz. 4

Portakallı somon

(Osman’da reflü olduğu için doktorumuz soğanı  haftada iki kere tüketmesini önerdi.) Malzemeler - 1 adet küçük soğan - 1 çay bardağı taze portakal suyu - 1 küçük parça somon - 1 dilim ekşi maya ekmek (Kendiniz de yapabilirsiniz, yapan fırınlardan da alabilirsiniz) Yapılışı Soğanları halka halka doğrayıp küçük bir tavaya üst üste koyun. Üstüne somonu yerleştirin ve portakal suyunu dökün. Tüm malzemeleri kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. 12

Avokado ve muz püresi

(6 aydan itibaren verdim) Malzemeler - 1 adet muz - 1 adet olgun avokado Yapılışı Muzu ve avokadoları blendırdan geçirin. Püre haline geldikten sonra arzu ederseniz yoğurt ekleyerek servis edebilirsiniz. Ara öğün için çok ideal bir tarif.