Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Çayınıza şeker atarken bir kez daha düşünün!
Çayınıza şeker atarken bir kez daha düşünün!
Meyve, sebze, tam tahıl ve baklagillerde doğal olarak bulunan şeker bileşiklerinin yerini günümüzde rafine beyaz şeker aldı... İşlenmiş gıdaların raf ömrünü uzatan, tadını artıran rafine şeker bağımlılığa yol açar. Yalnızca iki adet rafine kesme şeker bile vücut dengesini bozar ve bu durum saatlerce sürer...
Yaşam 7 Temmuz 2018 - 02:33

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman ERK

Boş kalori

bos-kalori

İnsanlık tarihi göz önüne alındığında şeker yeni bir besindir. Rafine şekerlerin damak tadı vermekten başka olumlu özelliği yoktur. Üç beyaz olarak adlandırılan şeker, tuz ve un içinde en zararlısı şekerdir. Damar sertliğine neden olup tüm organların bozulmasına yol açar. 1700'lü yıllarının sonuna kadar neredeyse sıfır olan şeker tüketimi her yıl sürekli olarak artarak günümüzde rekor seviyeye ulaşmıştır. Ortalama bir insanın yıllık şeker tüketimi kilosunu aşmaktadır. Şeker boş kaloridir, besin özelliği yoktur, antibesin özelliğiyle vücudun vitamin ve mineral kaynaklarını azaltır.

faydali-bakterilerin-dusmani

Faydalı bakterilerin düşmanı

Rafine şeker, marketlerdeki pek çok fabrikasyon ürününde değişik oranlarda ve farklı adlarda yer almaktadır. Fabrikasyon ürünü işlenmiş gıdaların raf ömrünü uzatan, tadını artıran rafine şeker aynı zamanda morfin benzeri bir etki yaratarak bağımlılık ve alışkanlık yaratır. Yalnızca iki adet rafine kesme şeker bile vücuda zarar verir. Rafine şeker sadece vücuttaki organlar ve hücreler için değil, mide ve bağırsakta yer alan trilyonlarca faydalı bakteri için de kötü bir besindir. Şeker ilave edilerek lezzetli hale getirilemeyecek ve yenilmeyecek bir gıda yoktur. Şeker ilavesi her türlü hazır gıdayı lezzetli hale getirir ve tüketilmesini teşvik ederek kişiye alışkanlık kazandırır. Gıda endüstrisi; posayı gıdanın içinden çıkararak ve yerine şeker ilave ederek albenisi yüksek, raf ömrü uzun yeni ürünler imal etmiştir.

her-turlu-hastalik

Her türlü hastalığın kaynağı

Son 50 yıl içinde artan obezite, şeker, kalp ve kanser hastalıklarının nedeni olarak fazla yağ tüketimi suçlanmıştır. Bu nedenle gıdaların içindeki yağ miktarının azaltılması sık sık gündeme gelmektedir. Az yağlı işlenmiş gıdalara bol miktarda şeker eklenerek lezzetli gıdalar piyasaya sunulmuştur. Şeker tüketiminin artmasıyla birlikte kronik hastalıkların görülme sıklığı da her geçen gün daha da artmaktadır. Özellikle alkolsüz içecekler, şeker tüketiminin 1/3'lük önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

gidalarin-icine

Gıdaların içine gizleniyor

Rafine beyaz şekerden kaçınmak neredeyse imkansızdır. Beyaz toz veya kesme şekerin yanı sıra başta fruktoz olmak üzere değişik diğer şeker bileşikleri işlenmiş market ürünlerinin büyük bir kısmının içinde yer almaktadır. Hiç tahmin edilemeyecek gıda maddeleri bile şeker içermektedir. Ekmek, pasta, kurabiye, kek, gofret, çikolata, dondurma, ketçap, mayonez, çorba, soslar, yoğurt, turşu, kolalı içecekler ve meyve suları başta olmak üzere marketlerde satılan gıda maddelerinin en az yarısında rafine şeker mevcuttur.

Merakla beklenen Yılmaz Özdil'in son kitabı "Mustafa Kemal" Plus abonelerine hediye.