Dereotu tohumu, dereotu otu yağı ve taze dereotu, tipik dereotu formlarıdır ve genellikle gıda endüstrisi tarafından unlu mamuller, atıştırmalıklar, çeşniler ve et ürünlerinde ve likörlerde muhteviyat olarak kullanılır. Dereotu iyi bir kalsiyum, manganez ve demir kaynağıdır. Bir antioksidan gıda olarak, flavonoidleri, kendisine inanılmaz sağlık yararları sağlayan bir anti-enflamatuar ve antiviral özellikler sunar. Şimdi dereotunun sağlık için faydalarına bir göz atalım... Dereotunun faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler... DEREOTU NEDİR? Dereotu (Anethum graveolens), kereviz (Apiaceae) ailesinin bir parçası olan kolay bulunabilen ve yaygın olarak kullanılan yıllık bir bitkidir. DEREOTUNUN BESİN DEĞERLERİ 100 gram dereotunda aşağıdakiler bulunur: Su: 7.7 g Enerji: 305 kcal Protein: 15.98 g Toplam lipit (yağ): 14.54 g Karbonhidrat: 55.17 g Lif: 21.1 g Kalsiyum: 1516 mg Demir: 16.33 mg Magnezyum: 256 mg Fosfor: 277 mg Potasyum: 1186 mg Sodyum: 20 mg Çinko: 5.2 mg C vitamini: 21 mg Tiamin: 0.42 mg Riboflavin: 0.28 mg Niasin: 2.81 mg B-6 Vitamini: 0.25 mg Folat, DFE: 10 µg B-12 Vitamini : 0 µg A Vitamini, RAE: 3 µg A Vitamini, İÜ: 53 İÜ D Vitamini (D2 + D3): 0 µg D vitamini [IU] 0 Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.73 g Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 9.41 g Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 1.01 g Kolesterol: 0 mg Kafein: 0 mg DEREOTUNUN FAYDALARI Dereotu sağlık yararları sağlayan mikro besinlerle doludur. Örneğin, 100 gram dereotu porsiyonu, A vitamini alımınızı artırır. A Vitamini, sağlıklı görmeyi, cildi, bağışıklık fonksiyonunu, büyümeyi ve üreme sağlığını korumanıza yardımcı olan yağda çözünen bir vitamindir. Ayrıca vücudunuzun enfeksiyona direnç göstermesine yardımcı olan önemli bir antioksidan olan C vitamini için de önemli bir kaynaktır. Dereotu ayrıca iyi bir lif kaynağıdır, folat (hücre bölünmesi ve DNA üretimi için önemlidir), sağlıklı kemikler için kalsiyum, hücre işlevi ve gelişimi için riboflavin, manganez ve demirdir. Dereotu geleneksel Asya ve Ayurveda tıbbında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Şu anda, insanlar aşağıdakiler de dahil bazı tıbbi amaçlar için dereotu kullanıyor. Bunlar: - Gastrointestinal bozukluklar - İştah kaybı - Böbrek hastalığı - Ateş ve soğuk algınlığı - Öksürük - Bronşit - Bulaşıcı hastalıklar - Karaciğer ve safra kesesi şikayetleri - Üriner sistem hastalıkları - Hemoroid - Spazmlar - Nöropati - Böbrek kolik - Dysuria (ağrılı işeme) - Genital ülserler - Dismenore - Uykusuzluk ve diğer uyku bozuklukları [old_news_related_template title="Domatesin faydaları nelerdir?" desc="Domatesin sağlığa faydaları arasında göz bakımı, sağlıkli bir mide ve düşük kan basıncı sayılabilir. Diyabet, cilt problemleri ve idrar yolu enfeksiyonlarından da rahatlama sağlarlar. Ayrıca, sindirimi artırır, kan dolaşımını uyarır, kolesterol seviyelerini azaltır, sıvı dengesini artırır, böbrekleri korur, vücudu detoksifiye eder, erken yaşlanmayı önler ve iltihabı azaltır. Çok sayıda antioksidandan oluşan domatesler, farklı kanser türleriyle savaşmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Şimdi domatesin sağlığa olası faydalarından bazılarına bir göz atalım..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/06/27/iecrop/shutterstock_1421241566_16_9_1561615790.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/domatesin-faydalari-nelerdir-szcu8/"]   [old_news_related_template title="Bezelyenin faydaları nelerdir? " desc="Türk ve dünya mutfaklarında besleyici özellikleri nedeniyle oldukça sık tüketilen bezelye aynı zamanda garnitür olarak diğer yemeklerde de kullanılır. Sağlıklı bileşenlerden oluşan bir güç olan bezelyenin faydalarından bazılarını sizler için derledik..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/06/27/iecrop/shutterstock_653303845_16_9_1561613613.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bezelyenin-faydalari-nelerdir-bezelyenin-cilde-faydalari-szcu8/"]