Eriğin sağlığa olan faydaları arasında; hazımsızlıktan kurtulma, grip enfeksiyonu ve kaygı ile ilgili sorunlar yer alır. Eriğin antioksidan gücü osteoporoz, maküler dejenerasyon, kanser, diyabet ve obezite gibi hastalıkların tedavisinde önemli rol oynar. Erik, sağlıklı kolesterol, kardiyovasküler sağlık, bilişsel sağlık, bağışıklık sistemi gücü, hücresel sağlık, elektrolit dengesi, sinir sistemi ve cilt bakımı ve kanın pıhtılaşmasına da yardımcı olur. Şimdi, eriğin sağlık açısından faydalarından bazılarına daha yakından bakalım... İşte eriğin faydaları... ERİK HAKKINDA Erik (Prunus Domestica), anavatanı Kafkas dağları ve Hazar Denizi'nin çevresidir. Sert ve çekirdekli bir meyve olan erik ağacının dalları, dik, dağınık ve çoğu zaman dikensizdir. Yaklaşık 10-15 m yüksekliğe kadar ulaşabilir. Çiçekleri iri, yeşilimsi beyaz renktedir ve bulundukları coğrafi koşullara göre farklı özelliklere sahip meyveler verir. Erikler, 2000'den fazla çeşitle çeşitli renklerde ve şekillerde bulunur. Genel olarak üç gruba ayrılır: Avrupa-Asya (Prunus domestica), Japonca (Prunus salicina) ve Damson (Prunus insititia). Bazıları diğerlerinden daha sert ve renkleri sarıdan beyaza, yeşile ve kırmızıya değişmektedir. Günümüzde ticari olarak yetiştirilen eriğin ana üreticileri; ABD, Sırbistan, Çin ve Romanya’dır. Erikler, sağlıklı bileşenler, vitaminler ve mineraller ile yüklüdür. Bunlar A vitamini, C vitamini, folat, K vitamini, B1 vitamini ve magnezyum, fosfor, çinko, kalsiyum, çinko, florür ve potasyum gibi minerallerin güç kaynağıdır. Ayrıca diyet lifi sağlarlar ve zararlı yağlar olmadan düşük kaloriler sunarlar. ERİĞİN BESİN DEĞERLERİ 100 g erikte aşağıdakiler bulunur: Su: 87,23 g Enerji: 46 kcal Protein: 0.7 g Toplam yağ: 0.28 g Karbonhidrat: 11.42 g Lif: 1.4 g Toplam şeker: 9.92 g Kalsiyum: 6 mg Demir: 0.17 mg Magnezyum: 7 mg Fosfor: 16 mg Potasyum: 157 mg Sodyum: 0 mg Çinko: 0.1 mg C vitamini, toplam askorbik asit: 9.5 mg Tiamin: 0.03 mg Riboflavin: 0.03 mg Niasin: 0.42 mg B-6 Vitamini: 0.03 mg Folat, DFE: 5 µg B-12 Vitamini: 0 µg A Vitamini, RAE: 17 µg A Vitamini, İÜ: 345 İÜ E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.26 mg D Vitamini (D2 + D3): 0 µg D vitamini: 0 IU K Vitamini (filokinon): 6.4 µg Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.02 g Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.13 g Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.04 g Yağ asitleri, toplam trans: 0 g Kolesterol: 0 mg Kafein: 0 mg ERİĞİN FAYDALARI Eriğin sağlık faydalarından bazıları şunlardır: Sindirimi artırmaya yardımcı olabilir Erikler, iyi bir diyet lifi ve ayrıca sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan sorbitol ve isatin gibi bileşenlerin kaynağıdır. Bu iki bileşen, bağırsaklardaki sıvıların salgılanmasını ve atıkların verimli bir şekilde atılımını teşvik eden müshil bir etkiye sahiptir. Kabızlığı olan insanlar için kuru eriğin en iyi ilaçlardan biri olduğu bilinmektedir. Göz sağlığı için mükemmel Erikler, göz sağlığını korumak ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu ve kataraktı önlemek için faydalı olduğu bilinen C vitamini ve beta-karoten içerir. Aslında erikler, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruma sağlayan karotenoidler, lutein ve zeaksantinden oluşur. Bağışıklığı arttırır Yüksek C vitamini içeriği bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Bu vitamin vücudun enfeksiyonlara ve iltihaplanmalara karşı direncinden sorumludur. Kan dolaşımını iyileştirir Erikler, vücuttaki demiri absorbe etme kabiliyetine sahip K vitamini ve potasyum içerir. Erik, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda yardımcı olan yeterli seviyede demir ve bakır içerir, ayrıca kanın arındırılmasına ve sağlıklı bir kan dolaşımına yardımcı olur. Elektrolit dengesini korur Eriklerde bulunan yüksek potasyum miktarı, vücuttaki hücrelerin ve dokuların verimli çalışması için gerekli olan elektrolit görevi görür. Ayrıca, bunları düzenli olarak tüketmek, vücuttaki kas kasılmalarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Antioksidanlar açısından zengin Erikler, vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu zararları önlemeye yardımcı olan yüksek miktarda antioksidan içerir. İçlerinde bulunan fenoller, nöronları ve hücre zarlarını oksidatif stresin neden olduğu yaralanmalara karşı korur. Cilt dostu Diğer antioksidanlarla birlikte eriklerde bulunan C vitamini cildin parlak, genç ve ışıltılı kalmasına yardımcı olur. [old_news_related_template title="Avokadonun besin değerleri ve vücuda yararları..." desc="Avokadoların en önemli sağlık yararları, iyi yağlar, lif, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve fitosterolleri içermeleridir. Düzenli olarak avokado tüketmek kalp sağlığını artırmaya, sindirimi arttırmaya, karaciğer sağlığını artırmaya ve kilo yönetimine yardımcı olabilir. Avokado ayrıca yüksek lutein içeriği nedeniyle gözlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve cildi yaşlanma belirtilerine karşı korur. Şimdi avokadonun faydalarından bazılarına daha yakından göz atalım…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/29/iecrop/shutterstock_785296315_16_9_1564379956.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/avokadonun-faydalari-nelerdir-avokadonun-besin-degerleri-ve-vucuda-yararlari-szcu8/"]