Fasulye, dünyadaki çok yönlü ve yaygın olarak tüketilen yiyecekler arasındadır. Türk mutfağının da vazgeçilmezi olan fasülyenin faydaları hakkında merak edilenleri haberimizde sizler için derledik... Kanser riskini azaltma, kolesterolü düşürme, sağlıklı bir sindirim sistemi ve güçlü kemikler için vazgeçilmez olan fasülyenin faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler… FASULYENİN FAYDALARI Fasülyenin sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır: Kanser riskini azaltır Fasulye, kanser riskinin azalmasıyla ilişkili olan özellikle izoflavonlar ve fitosteroller olmak üzere çok çeşitli bitki kimyasalları içerir. Kolesterolü düşürür Fasulye vücuda kan kolesterol seviyelerini kontrol etmede önemli rol oynayan çözünür lif sağlar. Araştırmalar günde yaklaşık 10 gram çözülebilir lifin (1/2 su bardağı fasulye içindeki miktar) kötü LDL kolesterolünü yaklaşık yüzde 10 azalttığını ortaya koymaktadır. Fasulyelerde ayrıca kolesterolün düşürülmesine yardımcı olan saponinler ve fitosteroller bulunur. Vücuda enerji sağlar Demir açısından zengin olan fasulye, genel anlamda bünyede enerjiyi arttırmaya yardımcı olur. Demir ayrıca vücudunuzun metabolizma ve enerji üretimi için gereklidir. Manganez açısından da oldukça zengin olan fasulye, organların ihtiyacı olan gerekli enerjiyi sağlar. Sağlıklı kemikler Manganez ve kalsiyum açından zengin olan fasulye kemiklerin sağlığını korumanın yanında kemik erimesi gibi hastalıklara karşı faydalıdır. Fasulye homosistein düzeyini korur, kemik ve kalça kırığı riskini azaltır. Sindirim sistemi için iyidir Fasulye hem çözünür hem de çözünmeyen lif içerir, bu yüzden sindirim sisteminizin sorunsuz çalışmasını sağlamak için çalışırlar. Fasulye sindirimi yavaşlatarak uzun süre tok kalmanızı sağlar ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Kalp sağlığı Fasulye, 2002 yılında "İngiliz Beslenme Dergisi" nde yayımlanan bir makaleye göre, kalp sağlığını koruyan bir takım özelliklere sahiptir. Yağ ve doymuş yağ oranları oldukça düşüktür ve her ikisi de kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olan çözünür lif ve birkaç fitokimyasal içerir. Fasulyedeki folat, kanda yüksek miktarlarda bulunduğunda kalp hastalığı riskini artırabilen bir amino asit olan homosistein seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olduğundan da faydalıdır. [old_news_related_template title="Zeytinyağlı fasulye tarifi: Zeytinyağlı fasulye nasıl yapılır?" desc="Yaz yemeklerinin en güzellerinden biri olan zeytinyağlı fasulye tarifi ile sofralarınıza taze sebzeler getirmeye devam ediyoruz. Soğuk olarak da yiyebileceğiniz zeytinyağlı fasulye tarifi menünüze değişik bir sunum katacaktır. İşte zeytinyağlı fasulye yapılışı…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/21/iecrop/fasulye-shutterstock_16_9_1558453310.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/zeytinyagli-fasulye-tarifi-zeytinyagli-fasulye-nasil-yapilir-szcu9/"] [old_news_related_template title="Bamya kaç kalori? Bamya besin değerleri ve kalorisi..." desc="Kalori tükettiğimiz besinlerin enerjisini temsil eder. Her bireyin yaşına ve yaşam standartlarına göre günlük tüketmesi gereken bir kalori miktarı vardır. Diyet listesi oluştururken öğünlere göre kalori dağılımı yapılır. Tabi kalori tek başına da yeterli değildir. Tüketilen yiyeceğin besin değerlerini de bilmek gerekir. Peki, bamya kaç kaloridir? Bamyanın besin değerleri ve kalorisi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/28/iecrop/shutterstock_1149395327_16_9_1566969006.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/bamya-kac-kalori-bamya-besin-degerleri-ve-kalorisi-3szcu/"]