Tatlıya hücum Oruç tutan kişiler özellikle tatlılar, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinleri çok tüketirler. Kuru baklagiller, sebze, meyve ve su tüketimini ise azaltırlar. Bu dönemde günlük olarak alınması gereken protein, vitamin ve mineral oranları değişmez. Bu açığı kapatmak sağlık için önemlidir.   shutterstock_1011447838 Oruç tutmak zayıflatmaz Bazı bireyler ramazan ayını fazla kilolarından kurtulmak için fırsat olarak görürler. Fakat uzun süre aç kalmak iştahı artırdığından, normalden çok daha fazla yemek yenir. Bu bir ay boyunca kilo almamak için sahura mutlaka kalkılmalı, yemek yedikten en az 40 dakika sonra yatılmalı, hafif gıdalar tercih edilmelidir. Tansiyona dikkat! Ramazan ayında kilo almanın sebepleri arasında, metabolizma hızının yavaşlaması, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen zamanlarına denk gelmesi ve kan şekeri düşüşüne bağlı olarak kişilerde tatlılara karşı isteğin artması da yer alır. Midenin iftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle doldurulmaması gerekmektedir. Bu durum tansiyonu yükseltebilir ve mideye zarar verebilir.

Ramazanda beslenme önerileri

  1 – Tercih edilen yemekler mümkün olduğu kadar hafif ve tok tutucu gıdalardan oluşmalıdır. En tok tutan gıdalardan biri yumurtadır. Et, tavuk, balık ve mutlaka 1 avuç kuruyemişle protein desteği takviye edilmelidir. 2 – Tuz oranı düşük gıdalar gün içerisinde susuzluk yaratmaması için seçilmelidir. Omlet ve menemen ya da taze sebzelerle birlikte yapılan kahvaltı tercih edilmelidir. 3 – Açlık hissi insülin salınımıyla doğru orantılıdır. İnsülini tetikleyen işlenmiş rafine karbonhidratların  (açma börek, pilav, pide, makarna, simit gibi) özellikle sahurda alınmaması gerekmektedir. Bu gıdalar gün boyu baş ağrısı ve dengesiz bir insülin salınımına sebep olmaktadır. 4 – Omega 3 oranı bu dönem düşeceği ve balık tüketimi azalacağından,  Omega 3 – Omega 6 dengesi bakımından ek balık yağı tüketilmelidir. 5 – Ramazan ayında kişinin tatlı ihtiyacı artmaktadır. Bu gereksinim kalorisi azaltılmış tatlılarla giderilmeli, yağlı ve şerbetli tatlılar yerine meyvenin kendi şekeriyle hazırlanmış hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir. 6 – Bu dönemde su tüketimi azalacağından ve vücut ritmi bozulacağından kabızlık sorununu aşmak için probiyotik besinler, fermente sebzeler ve kefir ile bağırsak florasını desteklemek gerekmektedir. 7 – Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırmaktadır. Ancak yemek esnasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir çünkü mide enzimlerini seyreltmektedir. 8 – İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekler yemekten bir süre sonra tüketilmelidir.